Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan
update

Papendrecht dure gemeente om in begraven te worden

Algemeen 324 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht staat landelijk in de top tien van duurste gemeenten als het op begraafkosten aankomt. Dat blijkt uit een onderzoek van uitvaartonderneming Monuta, dat jaarlijks uitgevoerd wordt.

De kosten voor een eenpersoonsgraf op de gemeentelijke begraafplaats op de Admiraal de Ruyterweg in Papendrecht kost 6335 euro. Het dorp staat daarmee op plek 6 van de duurste gemeenten van Nederland. De duurste gemeente is Groningen met ruim 8000 euro. Het onderzoek van uitvaartonderneming Monuta is gedaan onder 1694 begraafplaatsen en 106 crematoria.

Begraven worden in Papendrecht is enkele honderden euro’s duurder dan in de regio. In Molenlanden kost een eigen graf 3650 euro, in Alblasserdam 5700 euro en in de gemeente Vijfheerenlanden 5665 euro.

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe duur een graf op een gemeentelijke begraafplaats is, hoe lang je daarbij grafrechten krijgt en wat de onderhoudskosten zijn. De gemiddelde grafkosten in Nederland op een begraafplaats bedragen dit jaar 2949 euro. Dat is bijna honderd euro meer dan in 2019.

De gemeente Papendrecht is het niet helemaal eens met de berekening van Monuta. "Om de kosten goed te kunnen vergelijken, moet je eigenlijk ook naar de looptijd van de grafkosten kijken", is de reactie van de gemeente. In Papendrecht is de berekening gemaakt op een looptijd van 40 jaar, dat is de langste looptijd van de overige gemeenten die in de top 10 staan van duurste gemeenten. Als de looptijden gelijk getrokken zouden worden, zou Papendrecht enkele plaatsen zakken op de ranglijst van duurste gemeenten om in begraven te worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden