Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Linten en borden moeten het schoolverkeer in goede banen leiden op CSG De Lage Waard aan de Vijzellaan in Papendrecht.
• Linten en borden moeten het schoolverkeer in goede banen leiden op CSG De Lage Waard aan de Vijzellaan in Papendrecht. (Foto: Bert Bons)

CSG De Lage Waard gaat weer open: beginnen met persoonlijke gesprekken

  •   147 keer gelezen

PAPENDRECHT • “Het is een hele klus, met alle beperkende voorwaarden”, verzucht sectordirecteur Herman Hofman van CSG De Lage Waard aan de Vijzellaan in Papendrecht over het heropenen van de scholen voor voortgezet onderwijs de komende week.

De klassen van de havo en het vwo aan de Vijzellaan zijn over het algemeen wat groter dan bij het vmbo en de mavo aan de Burgemeester Keijzerweg. “Daardoor moeten wij de groepen in drieën splitsen om aan de regel van de anderhalve meter afstand te kunnen voldoen.”

Een dag per week
CSG De Lage Waard aan de Vijzellaan heeft daarom besloten om alle leerlingen straks eenmaal per week een dag naar school te laten komen om les te krijgen. Daarnaast gaan de online lessen gewoon verder zoals die in de afgelopen weken gehouden werden.

De school voor voortgezet onderwijs heeft tevens besloten om geen toetsweek meer te houden. Zo’n week vindt normaal gesproken aan het eind van het leerjaar plaats. “Er zijn in de afgelopen weken online en mondeling wel opdrachten en toetsen afgenomen met de leerlingen die ons helpen een beeld te krijgen van de leerlingen”, vervolgt Herman.

Maatwerk
De docenten zullen nu op basis van hun algemene indruk en persoonlijke gesprekken een advies geven over de overgang. “Er spelen zoveel factoren een rol in de beoordeling van de resultaten van de leerlingen. Als het niet lekker is gegaan; hoe komt dat? Hoe was de thuissituatie in de afgelopen weken? Het vraagt voortdurend om maatwerk.”

Om die reden zullen er de komende week, wanneer de scholen voor vootgezet onderwijs weer open gaan, bij CSG De Lage Waard in de eerste plaats mentorgesprekken plaatsvinden met de leerlingen. Herman: “Wat ons werk als onderwijzers kenmerkt, is het persoonlijke contact met de leerlingen. Dat gebeurt eigenlijk vooral op de gang, zeg maar in de één op één gesprekken. Daar willen we de komende week dan ook mee beginnen, omdat we dat het belangrijkst vinden.”

Persoonlijk contact
"Het gebrek aan persoonlijk contact is de belangrijkste reden waarom veel docenten de afgelopen weken als zwaar hebben ervaren. We hopen daarom dat er snel een verruiming komt van de huidige coronamaatregelen op de scholen voor voortgezet onderwijs. Als dit volgend jaar ook nog zo verder moet, weten we nog niet zo snel hoe we dat moeten gaan organiseren. Elke keuze die we kunnen maken, komt niet tegemoet aan hoe we vinden dat het onderwijs eruit zou moeten zien. Het is heel ingewikkeld.”

Herman Hofman heeft begrip voor het besluit dat de basisscholen weer volledig open gaan, maar hoopt dat dit voor de scholen voor voortgezet onderwijs ook zo snel mogelijk weer toegestaan wordt.

Tot die tijd heeft CSG De Lage Waard de beide gebouwen ingericht volgens de huidige coronaregels. Er zijn linten gespannen en borden geplaatst die alles in goede banen moeten leiden. “Examenleerlingen die in de afgelopen weken al enkele malen op school zijn geweest, roepen als ze binnenkomen uit; ‘Wat is dit?!’. Maar het is nodig om te voldoen aan de regels. We hebben besloten om een instructiefilmpje te maken, dat we naar alle leerlingen versturen. Zo hopen we dat het duidelijk is voor iedereen en dat er geen al te grote verrassingen zijn komende week.”

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }