• Het Willem de Zwijger College. Foto: Bert Bons
• Het Willem de Zwijger College. Foto: Bert Bons Foto: Bert Bons

Willem de Zwijger College klaar om leerlingen weer te ontvangen

Algemeen 398 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het Willem de Zwijger College in Papendrecht is er helemaal klaar voor om de leerlingen de komende week weer te ontvangen op de school aan Van der Palmstraat.

“We hebben gelukkig een langgerekt gebouw met zes ingangen, die we allemaal gebruiken om alles in goede banen te leiden”, vertelt Janke van der Zaag. Zij is voorzitter van het College van Bestuur van het Willem de Zwijger College. Looproutes, desinfecterende middelen, kleine klassen en de anderhalve meter regel completeren de maatregelen.

De school is net klaar met alle schoolexamens. Alle leerlingen hebben volgens de RIVM-protocollen in de gymzalen hun examens gedaan en zijn in de afgelopen week door de coaches thuis bezocht met de uitslag. De meeste leerlingen zijn geslaagd, maar hier en daar zijn er nog herkansingen nodig of worden inhaalmogelijkheden benut.

In shifts naar school
Op dinsdag 2 juni begint het nieuwe programma voor de overige leerlingen van de school. Zij mogen weer naar het pand komen om les te krijgen. “We hebben besloten om ’s morgens online les te blijven geven met verkorte roosters. ’s Middags willen we de kinderen in shifts naar school laten komen. Voor deze lessen hebben we 39 lokalen gereserveerd.”

Docenten hebben aangegeven waaraan bij elke leerling aandacht besteed moet worden. Leerlingen konden ook zelf aandacht vragen voor problemen waar ze tegenaan lopen. Janke: “Er zijn daarnaast lokalen ingericht waar extra oefenstof behandeld kan worden of waar praktijkopdrachten afgerond kunnen worden.”

Verplicht of vrijwillig
De lessen kunnen verplicht worden opgelegd door de docenten, wanneer zij het nodig vinden voor de leerlingen. Daarnaast zullen veel lessen ook vrijwillig zijn, bijvoorbeeld wanneer leerlingen graag verdieping willen in bepaalde vakken. De leerlingen zullen niet meer bij elkaar komen in de gebruikelijke klassen.

De school probeert in deze tijd ook veel nadruk te leggen op het sociale aspect; de contacten tussen docenten en leerlingen en tussen leerlingen onderling. Negen lokalen zijn ingericht voor het voeren van coachgesprekken in kleine groepen en voor persoonlijke gesprekken.

Stoplicht-methode
Vlak voor de uitbraak van corona had het Willem de Zwijger College de zogenaamde stoplicht-methode opgezet, waarbij al vroeg in het jaar het licht op groen stond voor leerlingen waarmee het goed ging en waarbij het dus ook duidelijk was voor anderen dat er nog extra inspanningen nodig waren om over te gaan. “Die manier van werken en dat inzicht komt ons nu goed van pas”, legt Janke uit. “We kunnen iedere leerling de juiste aandacht geven.”

Met het programma ‘De Willem gaat op maat’ kan de school goed uit de voeten, ook als de coronamaatregelen langere tijd van kracht blijven. “We kunnen het zelfs flexibel gebruiken, bijvoorbeeld met meer contacturen wanneer dat mogelijk is of juist minder wanneer het niet anders kan, zoals in de afgelopen weken. Maar we hopen wel dat alles zo snel mogelijk weer normaliseert, want het is ontzettend saai zonder de leerlingen!”, besluit Janke van der Zaag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden