Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De Lage Waard locatie Burgemeester Keijzerweg. Archieffoto: Bert Bons
• De Lage Waard locatie Burgemeester Keijzerweg. Archieffoto: Bert Bons (Foto: Bert Bons)

Nieuwe VO-scholen naast De Willem en aan de Vijzellaan

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg gaat tegen de vlakte en op de VO-schoollocaties aan de Vijzellaan en het Van der Palmpad komen nieuwe gebouwen. Dat is de kortste samenvatting van het plan van de gemeente Papendrecht voor de scholen voor voortgezet onderwijs in het dorp.

Op de huidige schoollocatie van De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg moeten woningen verrijzen, die deels voor de bekostiging van het plan moeten zorgen. Ook op de grote sportvelden van De Lage Waard aan de Vijzellaan kunnen woningen komen en die mogelijkheid is er ook voor een deel van het huidige pand van het Willem de Zwijgercollege.

Het gemeentebestuur van Papendrecht doet het voorstel voor de sloop en de nieuwbouw van de VO-scholen naar aanleiding van een haalbaarheidsonderzoek dat dit voorjaar heeft plaatsgevonden. Daarop zat tot vorige week geheimhouding.

Van drie naar twee
Uitgangspunt daarbij was dat het aantal VO-schoolgebouwen in Papendrecht terug gebracht zou worden van drie naar twee en dat de scholen zouden gaan samenwerken. Diverse mogelijkheden zijn onder de loep genomen. Het gemeentebestuur wil de variant waarbij het pand aan de Keijzerweg afgestoten wordt en er twee nieuwe gebouwen komen aan het Van der Palmpad en de Vijzellaan, verder uitwerken.

Het nieuwe gebouw aan het Van der Palmpad zou moeten verrijzen ten westen van het huidige gebouw aan het Van der Palmpad, tot aan de Douwes Dekkerlaan. De gemeente heeft daar panden opgekocht, die momenteel worden of zijn gesloopt. In de omgeving zijn basisscholen aanwezig die gebruik zouden kunnen maken van sportvoorzieningen van de school. Ook kan het toekomstige gebouw maatschappelijke functies krijgen. Het toevoegen van maatschappelijke functies bij De Lage Waard aan de Vijzellaan door de omvang van de locatie en de ligging in de wijk minder voor de hand.

De drie huidige schoolgebouwen van De Lage Waard (Burgemeester Keijzerweg en Vijzellaan) en het Willem de Zwijger College (Van der Palmstraat) voldoen niet meer aan de huidige eisen. Zowel op het gebied van onderwijs als op het gebied van duurzaamheid zijn verbeteringen dringend nodig.

Minder leerlingen
Daarnaast speelt een rol dat de komende jaren een afname van het aantal leerlingen op de scholen wordt verwacht. Prognoses geven aan dat het gemiddeld leerlingenaantal met 18 procent zal dalen tot het jaar 2035. Een deel van de huidige gebouwen komt daardoor leeg te staan. Op dit moment gaan er in Papendrecht ongeveer 3000 jongeren naar de drie VO-scholen. Over 15 jaar zijn dat er waarschijnlijk ongeveer 500 minder.

Kosten
De uiteindelijke kosten bedragen waarschijnlijk rond de 45 miljoen euro. De beide scholen houden voor dat bedrag ieder een eigen gebouw, maar zullen op het gebied van de sportfuncties en het beroepsgericht onderwijs moeten samenwerken.

De bestaande schoolgebouwen kunnen worden ingezet als tijdelijke huisvesting ten tijde van het bouwproces voor nieuwe schoolgebouwen.

De gemeenteraad gaat waarschijnlijk pas in het najaar in debat over het plan. “De raad vindt het belangrijk dat er publiek bij kan zijn wanneer hierover gesproken wordt. Hopelijk kan dat weer na de zomervakantie”, legt woordvoerder Nancy Kaya van de gemeente Papendrecht uit.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }