Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Theater De Willem.
• Theater De Willem.

D66 fractievoorzitters Zuid-Holland vragen geld voor lokale cultuur

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • 29 D66-fractievoorzitters en woordvoerders uit Zuid-Holland hebben op dinsdag 19 mei gezamenlijk een brief gestuurd aan hun Tweede Kamerfractie, met de oproep voor meer geld voor de culturele sector.

Zij vragen in de brief om kleinere culturele instellingen in hun gemeenten te redden, zoals theaters, musea, bibliotheken en poppodia. Dit omdat veel lokale cultuur door de coronacrisis in zware problemen is gekomen en mogelijk de deuren moet sluiten.

Eerder stelde het kabinet 300 miljoen euro ter beschikking voor rijksinstellingen in de culturele sector.

Eén van de ondertekenaars van de brief, is de Papendrechtse D66-fractievoorzitter Trijntje van Es: “Papendrecht heeft veel verenigingen en instellingen met een heel divers cultuuraanbod: Theater De Willem, muziekvereniging Excelsior, de bibliotheek, de JeugdTheaterSchool, om er maar een paar te noemen. Stel je eens voor dat die er niet meer zouden zijn. Daar moet je niet aan denken.”

De 29 D66-fracties waarschuwen voor een culturele kaalslag, wanneer vanuit Den Haag geen helpende hand wordt geboden. Zij stellen dat de schade die dan ontstaat, impact zal hebben op meerdere generaties, omdat ook cultuuronderwijs aan kinderen en jongeren hier langdurig onder zal lijden.

Nu een groot deel van de eigen inkomsten van culturele instellingen grotendeels wegvalt, hebben zij meer geld van de gemeente nodig om te kunnen voortbestaan. “Maar de gemeente komt al geld tekort”, aldus Trijntje van Es. “Papendrecht moet miljoenen bezuinigen op de begroting door tekorten op onder meer de Jeugdzorg en de Wmo.”

“Daarom vragen wij rechtstreeks hulp van het Rijk via onze Tweede Kamerfractie. Maar het gaat niet alleen om geld. Wij gebruiken ons landelijke netwerk ook om ideeën te bundelen, oplossingen te verzamelen en elkaar te helpen. We moeten samen echt alles op alles zetten om het cultuuraanbod in stand te houden”, aldus de D66-fractievoorzitter in Papendrecht.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }