Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: 123RF.com

Papendrecht zet deur open voor vluchtelingenkinderen

  •   199 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht zal maximale medewerking verlenen aan de opvang van vluchtelingenkinderen, wanneer die vanuit Griekenland naar Nederland gehaald worden.

Dat bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering, toen een ruime meerderheid zich schaarde achter een motie waarin een oproep gedaan werd aan de Tweede Kamer om ruimhartig mee te werken aan de opvang van vluchtelingenkinderen in Nederland.

Het gaat om alleenstaande minderjarige kinderen in de overvolle kampen in Griekenland, die het ontbreekt aan de meest fundamentele rechten als onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. In de motie spreekt Papendrecht zich uit om medewerking te bieden aan de opvang, wanneer er asiel verleend wordt aan 500 van deze vluchtelingenkinderen.

“Het is een mensenrechtenverplichting. Met deze motie willen we opkomen voor de allerzwaksten in de samenleving”, motiveerde Corrie Middelkoop (CDA). Haar partij diende de motie in, samen met GroenLinks, ChristenUnie, D66 en OP.

“Normaal zijn we terughoudend met het behandelen van zaken die landelijk spelen”, begon Trijntje van Es van D66. “Maar uiteindelijk zijn het gemeenten waar de kinderen in terecht komen. We moeten woord houden en Europees solidair zijn. We zijn in Nederland onvoorstelbaar bevoorrecht en moeten onze welvaart delen met anderen.”

Sophia de Keizer worstelde met hetzelfde dilemma van de landelijke zaken die in principe niet plaatselijk behandeld zouden moeten worden. “Het is een duivels dilemma.” Uiteindelijk ging ze, na enige overpeinzing, akkoord met de motie.

De fractie van Papendrechts Algemeen Belang (PAB) stemde verdeeld. Twee leden waren tegen, de rest voor. De angst voor familiehereniging en de verstrengeling met landelijke politiek waren de belangrijkste discussiepunten binnen de partij. André Stremler: “Alle verwachtingen die je wekt met symbolische moties kun je niet waarmaken.” Ad Tromp: “Deze motie gaat over landelijk beleid. We hebben afgesproken dat we daar verre van blijven.” Hij verklaarde dat hij als vader gevoel heeft bij de motie, maar als politicus die gevoelens wil parkeren.

De overige zeven raadsleden van het PAB stemden voor. “Voor mij was het een afweging tussen ratio en gevoel. Ik kies voor het gevoel”, aldus Jaap Hoogeveen.

Arjan Kosten (SGP): “Het gaat hier over de meest kwetsbaren. We moeten bereid zijn om hier een steentje aan bij te dragen.”

Derya Karso sloot zich daarbij aan: “We moeten ons in Papendrecht niet groter maken dan we zijn, maar ook niet kleiner. Wie een leven redt, redt de mensheid.”

Initiatiefnemer Bert Grimmius (GroenLinks) toonde zich verheugd met de manier waarop er over dit onderwerp gedebatteerd werd. “Ik ben een trotse man”, zo begon hij zijn stemverklaring. “Ik heb respect voor de wijze waarop we dit besproken hebben. Ook heb ik waardering voor de tegenstemmers. De motie is een mooi en krachtig signaal aan Den Haag.”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }