• Pieter van den Adel denkt nog vaak terug aan gebeurtenissen tijdens WO II in Papendrecht.
• Pieter van den Adel denkt nog vaak terug aan gebeurtenissen tijdens WO II in Papendrecht. Foto: Anne Marie Hoekstra

Pieter van den Adel is gevormd door de oorlog

Algemeen 502 keer gelezen

PAPENDRECHT • Vijfenzeventig jaar na de oorlog schrikt de bijna negentigjarige Pieter van den Adel uit Papendrecht nog weleens wakker uit een droom over de Duitser die een pistool op hem richtte. 'Dan zie ik de taferelen weer.'

Van den Adel werd gevormd door de oorlog, zegt hij. Als gevolg van tegenslag en armoede leerde hij kansen te grijpen. Hij was bijna tien toen de oorlog uitbrak en woonde met zijn ouders, twee zussen en een broer in de Papendrechtse Havenstraat.

"Mijn vader was zandschipper, hij baggerde zand uit de rivier. Mijn oudere broer werkte bij hem. Aanvankelijk hoefden ze niet in Duitsland te gaan werken omdat mijn vader zand leverde aan de asfaltfabriek in Dordrecht. Die was belangrijk voor de verdedigingswerken aan de kust."

Kogelgaten
Het begin van de oorlog herinnert Van den Adel zich nog goed. Zijn vader moest die dag een vracht zand lossen bij de asfaltfabriek en moest daarvoor onder de Dordtse brug door. "De baas van de fabriek kwam naar hem toe en zei: 'Ga maar gauw naar huis.' De bruggen van Dordt waren al bezet door de Duitsers, de kogels vlogen van Dordt naar Zwijndrecht. Toen mijn vader thuiskwam, zag hij kogelgaten in de stuurhut, vlak boven zijn hoofd."

Uit bed
"In het begin van de oorlog gingen we iedere nacht uit bed als er geschoten werd. Op den duur bleven we liggen. De scherven van het Duitse afweergeschut hoorden we op het dak vallen. Moeder ging niet naar bed, zij maakte ons wakker als er een brandend vliegtuig rond cirkelde. Dan moesten we in de kelder gaan zitten."

Angstig moment
Toen zijn broer zich na de Arbeidseinsatz in 1943 moest verbergen, maakte Van den Adel een angstig moment mee. Daarover, en over de bevrijding van Papendrecht, vertelt hij deze week in nieuwsblad Klaroen. De krant verschijnt op donderdag 7 mei.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zestien pupillen van AAA presteren goed bij eerste competitiewedstrijd Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Jongen belandt onder betonwagen na aanrijding op rotonde in Alblasserdam; komt net niet onder de wielen terecht 112 13 uur geleden
• Het monument van de Mission Belle.
Presentatie van herdruk boek Mission Belle in Nieuw-Lekkerland Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden