Afbeelding
ingezonden mededeling

Hoe belangrijk zonlicht voor je is

Algemeen 152 keer gelezen

Het is lente, je hoort het, je ziet het, je voelt het! De eerste warmte records zijn al verbroken en er zitten nog veel meer mooie zonnige dagen in het verschiet.

En dat is fijn. Zeker nu we rond huis moeten blijven, maakt de zon alles net een beetje beter vol te houden. En dat is niet zomaar.

De invloed op onze biologische klok
Zonlicht heeft invloed op onze stemming. Een deel daarvan is het zonlicht dat we binnenkrijgen via onze ogen. Dit heeft namelijk direct effect op de biologische klok in onze hersenen. Vanuit het oog gaan de meeste zenuwen naar de optische schors. Dit gebeurt om beelden te kunnen herkennen. Een klein bundeltje hiervan gaat echter direct de biologische klok in. Deze 'klok' geeft ons elke ochtend het signaal waardoor direct ons lichaam op gang komt. Een soort seintje dat het licht is, de dag begonnen is en je temperatuur wat omhoog moet en de hormoonsystemen moeten worden aangepast.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende licht in de ogen krijgen, ook een goed biologisch ritme laten zien. Niet voor niets wordt zonlicht (al dan niet kunstmatig) regelmatig ingezet bij een winterdepressie.

Gelukkiger door zonlicht
Dat de zon je gelukkig maakt, heb je vast wel eens gehoord of zelf gemerkt. Dit komt door dat als je lichaam aan zonlicht blootgesteld wordt, je lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D is nauwelijks te vinden in je voeding waardoor voldoende zonlicht dus essentieel voor je is. Elke dag een kwartiertje in de zon zitten met blote armen, zorgt al voor een flinke oppepper aan vitamine D. Hoe makkelijk kan het zijn. Het is dus nu de hoogste tijd om je reistas of weekendtas in te pakken met een grote handdoek, zonnebrandcrème, een flesje wijn en glazen en natuurlijk wat lekkers te eten en heerlijk in je tuin of op het balkon op zonvakantie te gaan.

Maar zonlicht en vitamine D hebben meer voordelen. Je lichaam maakt in de zon meer serotonine aan door zonlicht. Jawel, serotinine dat ook bekend staat als gelukshormoon. Serotinine dat jou dus wel degelijk blij maakt. Verder zorgt zonlicht er ook nog voor dat je lichaam melatonine afbreekt. Van het hormoon melatonine word je slaperig. Nu snap je ook waarom je in de zomer minder moe bent. Ook heb je door het zonlicht en minder melatonine meer zin in lichamelijke activiteiten en minder trek in ongezond eten. Dat klinkt als een win-win situatie toch.

Liever verliefd
Zeker niet onbelangrijk in deze Coronatijd, zon maakt je weer verliefd. Dat is goed nieuws nu we wekenlang met elkaar 'opgescheept' zitten. Dat dit niet zomaar een fabel is, blijkt uit onderzoeken waarbij zijn sterke aanwijzingen zijn gevonden dat mannen dankzij zon een lichte toename krijgen in hun testosteronspiegel en dus sneller verliefd worden. Hoe dit precies tot stand werkt, is helaas nog niet bekend. Dus woon je nog niet samen, grijp dan snel je Ted Baker tas en vlucht naar je lief. Het is nu je kans!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 10 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden