Toos post haar brieven.
Toos post haar brieven. Foto: Dimphi van Amen

Toos (72) uit Alblasserdam wil ervoor zorgen dat niemand alleen staat

Algemeen 319 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Toos uit Alblasserdam behoort tot de groep die momenteel vooral binnen moet blijven. Ook mag ze geen bezoek ontvangen, om zo de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Maar ze blijft positief. Daarnaast is ze altijd erg zorgzaam en behulpzaam voor de mensen om haar heen.

Toos werd benaderd door het Oranjefonds om haar hartverwarmende verhaal te doen. Een mooi voorbeeld van dat je elkaar kan helpen, ook al zit je zelf in de groep die nu hard getroffen wordt.

Beangstigend
"Doordat ik 72 jaar ben en diabetes heb, zit ik in een risicogroep. Deze periode vind ik best beangstigend, maar ik probeer dat niet de overhand te laten krijgen. Ik blijf liever lekker positief. Het zonnetje schijnt."

"Ik woon in een 55-pluswoning. We houden hier iedereen een beetje in de gaten. Daarbij proberen we allemaal zo positief mogelijk te zijn. Dan zie ik de buurvrouw haar hondje uitlaten, doe ik de deur open en roep ik: 'Goeiemorgen! Wat een lekker weertje hè! Weer een lekkere dag voor de boeg.'"

Tasje met koeken
"We komen normaal gesproken geen van allen bij elkaar. Maar zodra er met iemand iets aan de hand is, dan helpt iedereen. Dat doen ze voor mij ook. Ik doe het niet om iets terug te krijgen, maar ik merk dat dit wel vaak gebeurt. Van de week hing de buurvrouw bijvoorbeeld een tasje met lekkere koeken aan de deur. Zulke dingen doen we dan gewoon voor elkaar. Ik woon hier dan ook erg graag."

"Ook houd ik mezelf lekker bezig. Ik had bijvoorbeeld nog allerlei kaarten liggen. Kaarten met een kus erop, een veer en bloemen. Nu stuur ik die dagelijks naar allemaal bekenden. Zomaar gezellig met een bericht van: 'Ik hoop dat het goed met jullie gaat. Met mij gaat het nog steeds goed.' Ik krijg er leuke reacties op, zoals: 'Oh, wat lief dat je even geschreven hebt.'"

Brieven posten
"Een goede vriendin van mijn dochter, die hier ook in Alblasserdam woont en hier al jaren over de vloer komt,  doet die kaarten dan voor mij op de post. Soms doen we het samen als we even een blokje om gaan. Ik loop dan voorop om de afstand te bewaren. We praten dan overal over. We hebben een goeie band. Ze doet ook vaak mijn boodschappen of mijn dochter. Ik vind het geweldig dat ze dat voor mij doen."

"Eigenlijk kom ik tijd tekort. Ik bel namelijk ook regelmatig met allerlei mensen. Zo ben ik zelf de hele dag bezig en al die mensen vinden het ook leuk. Je kan in de put gaan zitten, maar dan haal je alleen jezelf naar beneden. Probeer positief te blijven en waar het kan het leuk te maken voor elkaar."

"Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand er alleen voor staat in deze crisistijd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kerken van Alblasserdam verzorgen Herdenkingsdienst op 4 mei Nieuws 18 apr, 11:57
Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden