Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Mirjam met haar stiefkinderen bij de mini bieb.
• Mirjam met haar stiefkinderen bij de mini bieb.

Mini bieb in Kastanjelaan in Alblasserdam voorziet in lees- en speelbehoefte

  •   514 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Een mini bieb aan de Kastanjelaan 10 in Alblasserdam voorziet de wijk van veel leesplezier, snoepjes en spelletjes.

"Het is erg leuk om te doen", vertellen Mirjam Lodder en Jan-Eric Bos, die vanuit de wijk inmiddels zoveel boeken, tijdschriften, knutselspullen, spelletjes, puzzels, stripboeken en speelgoed gekregen voor hun mini bieb, dat ze de donaties tijdelijk niet meer kunnen aannemen.

Mirjam: "Via de Facebookgroep 'Alblasserdammers helpen elkaar' hebben we een oproep gedaan waarin we vertelden dat we een mini bieb hadden waar mensen mochten komen om boeken en speelgoed te halen. En eventueel konden ze ook iets brengen. Al snel stroomden de donaties binnen. We kregen zelfs blokken, een knikkerbaan, een doos vol auto's, twee tonnen met Lego en een PlayStation 3 gedoneerd! Voor die PS 3 zoeken we nog een gezin dat hem erg goed zouden kunnen gebruiken."

Waardering
Elke dag komen er mensen langs, kinderen leggen hun step in de tuin en gaan met een tasje, ook door iemand gedoneerd, met boekjes en spulletjes er vandoor. Ook zijn er volwassenen die een boek komen halen. Nu de bibliotheek dicht is, horen Mirjam en Jan-Eric regelmatig dat mensen juist nu deze mini bieb waarderen.

Mirjam: "We hebben iemand die poppetjes haakt en deze op potjes zet. Weer iemand anders heeft snoep gedoneerd om de potjes te vullen, zodat er vrolijke snoeppotjes zijn om mee te nemen."

Kwetsbare groepen
Omdat Mirjam en Jan-Eric zoveel spullen kregen, hebben ze een oproep gedaan om adressen door te geven van mensen die bij kwetsbare groepen horen (en dus niet naar buiten kunnen of durven). Die mensen brachten ze een doos met films, boeken, tijdschriften en kinderspullen (als er kinderen in het gezin aanwezig waren). Hierin deed Mirjam een kaartje met een handgeschreven berichtje.

De dozen die gebruikt worden, zijn gedoneerd door De Haan Verhuizingen in Alblasserdam. Mirjam: "We hebben in de Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Nieuw-Lekkerland en Zwijndrecht inmiddels al negentien van die dozen  weg mogen brengen!"

Het aanbod is inmiddels zo groot dat Mirjam en Jan-Eric de aanvragen nu even op 'on hold' moeten zetten, omdat ze de spullen niet meer kwijt kunnen. 

Hele dag open
Het kastje staat in de voortuin en is de hele dag te bereiken. In de avond staat er zelfs een gezellig lampje op. Alles wordt schoongemaakt bij binnenkomst. Ook wordt er elke dag een doekje door het kastje gehaald en worden er boeken en strips aangevuld.

Mirjam: "We gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid en dat mensen zelf letten op afstand houden, handen wassen voor en na bezoek bijvoorbeeld. Ook hangt er een briefje op met instructies."

"Daarnaast hebben we zelf ook alles gedaan wat we konden doen: de dozen bijvoorbeeld lieten we voor de zekerheid 24 uur staan  Daarnaast worden alle spullen bij binnenkomst schoongemaakt. Daarna werd het enkel nog met handschoenen aangeraakt, verpakt en bezorgd.

Mensen die boeken of andere spullen komen halen, kunnen en kleine donatie doen, zodat Mirjam en Jan-Eric daarmee de Voedselbank kunnen ondersteunen.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }