Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Jan Zweep maakte muziek voor ouderen in Alblasserdam, meldt de Facebookpagina van Coronahulp Alblasserdam
• Jan Zweep maakte muziek voor ouderen in Alblasserdam, meldt de Facebookpagina van Coronahulp Alblasserdam (Foto: Henny Tukker)

Coronahulp Alblasserdam brengt mensen bij elkaar

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Een Facebookpagina die is ontstaan bij Jeugdpunt Alblasserdam is in anderhalve week uitgegroeid tot een platform voor Alblasserdammers die hulp bieden of nodig hebben: Coronahulp Alblasserdam. 


Corinne Derks van Jeugdpunt is er zelf nog een beetje verbouwereerd van. "We zijn hier op dinsdagavond 17 maart mee begonnen en er zijn inmiddels achthonderd leden. Ik heb al een paar keer praktische vragen uitgezet. Binnen een half uur kon ik al melden dat we genoeg hulp hadden. Bijvoorbeeld voor het uitdelen van flyers voor senioren."

Team
Jeugdpunt zette de pagina op om jonge mensen te activeren tot het bieden van hulp. "De gemeente vroeg diverse partijen: wat kunnen jullie doen? Dit was onze bijdrage. Achter de Facebookpagina gaat een team van mensen schuil. Naast Jeugdpunt zijn vooral de SWA maar ook Helpende Handen erbij betrokken. Omdat veel senioren niet op social media actief zijn, heeft de SWA flyers uitgedeeld en senioren geattendeerd op de luisterlijn van de SWA. Voor praktische problemen kunnen ze naar ons bellen."

Meldpunt
"We vormen samen één punt waar alle vraag en aanbod bij elkaar komt, van bewoners en instanties. Inmiddels hebben we een systeem gevonden om alles in goede banen te leiden. Ik moest taken gaan delegeren. Het is belangrijk dat de gemeente de regie voert. De sociale dienst, die de zorgindicaties voor huishoudelijk hulp doet, heeft alle cliënten in Alblasserdam gebeld, met de vraag of zij tegen praktische problemen aanlopen. Als dat zo is, worden deze mensen naar ons meldpunt doorgestuurd."

Koekjes bakken
Op de Facebookpagina delen mensen niet alleen hulpvragen en hun aanbod van hulp. Ook initiatieven worden gedeeld, van koekjes bakken voor mensen in de zorg tot kaarten schrijven voor eenzame ouderen. Een dame die na een val haar hond niet meer zelf kon uitlaten, vond iemand die dat nu voor haar wil doen. Derks: "De pagina is ook een platform waar mensen elkaar een hart onder de riem steken."

Bereikbaar
Vanaf maandag 30 maart draait het meldpunt bureaudiensten. "Dan kunnen mensen ons bellen: 078-6931113. Het nummer van het Jeugdpunt is het nummer van Coronahulp Alblasserdam geworden. We zijn op alle werkdagen bereikbaar van 10.00 tot 14.00 uur. Via e-mail zijn we zeven dagen bereikbaar, want die wordt ook in het weekeinde gecheckt. Het adres is: coronahulpalblasserdam@gmail.com."

Noodopvang
Momenteel is Coronahulp vooral druk met het bieden van steun aan kwetsbare gezinnen. "Het CJG heeft me gevonden. Een van de sportfunctionarissen van de gemeente gaat bijvoorbeeld even met kinderen naar buiten. Voor een moeder doet iemand boodschappen. We hebben een team van boodschappendames. De gemeente heeft noodopvang geregeld op scholen en is bezig noodopvang op bso's te organiseren. De verwachting is dat in veel gezinnen de zaak op scherp komt te staan als de situatie langer zo blijft. Het is mooi dat we meer aanbod hebben van vrijwilligers dan van hulpvragers."

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5