Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Mark van de Wetering docent natuurkunde en scheikunde filmt een practicum voor online les.
• Mark van de Wetering docent natuurkunde en scheikunde filmt een practicum voor online les.

De Lage Waard blijft schakelen; examenrooster in de maak

  •   206 keer gelezen

PAPENDRECHT • De scholen voor voortgezet onderwijs hadden het onderwijs op afstand nog maar net op poten toen deze week bekend werd dat de centrale eindexamens dit jaar niet doorgaan.

Dat betekent dat de resultaten van de schoolexamens bepalend zijn voor het wel of niet behalen van een diploma. "We hielden er al wel wat rekening mee dat het centrale examen geannuleerd zou worden, maar als de mededeling dan echt komt, moet je wel weer even schakelen", vertelt Damaris Everaarts van christelijke scholengemeenschap De Lage Waard. De Papendrechtse school heeft nog geen datum waarop het schoolexamen gehouden zal worden.

Herkansingen
Damaris: "We lopen iets achter met de herkansingen van tentamens. Die zouden eigenlijk plaatsvinden in de eerste week dat de leerlingen onderwijs op afstand kregen, maar dat hebben we uitgesteld. Sommige leerlingen hebben deze week hun mondeling kunnen doen, maar de meeste herkansingen moeten nog gedaan worden", legt Damaris uit.

Zo is De Lage Waard in deze weken voortdurend aan het schuiven in de roosters. "We hebben gelukkig tot 1 juni de tijd gekregen om alles af te ronden. Dat gaat zeker lukken. We hopen zoveel mogelijk de oorspronkelijke planning aan te houden en proberen zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven over de nieuwe planning."

Online klaslokalen
Intussen heeft De Lage Waard via Microsoft Teams online klaslokalen ingericht, zodat de lessen op virtuele wijze door kunnen gaan. De uitleg wordt nu vooral gedaan in de vorm van online presentaties. Leerlingen kunnen via de chatfunctie gemakkelijk contact hebben met hun docent. Zo bespreken ze hun opdrachten en stellen ze vragen.

"Er is afgelopen dagen veel gevraagd van onze medewerkers om alles zo goed mogelijk te organiseren. Collega's hebben zich enorm ingezet voor onze leerlingen. Het was super om te zien hoe snel, flexibel en innovatief de meeste docenten handelden" vertelt Herman Hofman, sectordirecteur van de locatie havo/vwo. "Overigens was het natuurlijk ook erg schakelen voor alle ouders, het is fijn om te merken dat ouders heel betrokken zijn."

Positief
In al het gedoe zijn er ook een veel leuke momenten in deze periode, geeft André Visser, sectordirecteur van de locatie vmbo/mavo aan: "Een leerling vroeg bijvoorbeeld wat hij precies moest doen als hij aan het douchen is, terwijl zijn mondeling tentamen wordt afgenomen via Microsoft Teams. Ik heb maar geantwoord dat hij beter niet kan 'opnemen' en vooral zijn camera uit moet laten."

De situatie dwong de school om onderwijs op afstand snel vorm te geven. "Daarmee maken we een enorme stap op ICT gebied. Collega's en leerlingen leren ineens veel nieuwe vaardigheden erbij. Desondanks zou ik blij zijn als we elkaar weer gewoon op school tegenkomen. Leren vindt toch het meeste plaats in de echte ontmoeting."

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }