Logo hetkontakt.nl/klaroen
ingezonden mededeling

Langer thuis wonen, hoe doe je dat?

  •   127 keer gelezen

Langer thuis wonen is de wens van veel ouderen. En het kan! Want tegenwoordig zijn er allerlei hulpmiddelen die langer thuis wonen mogelijk maken. Ook bij verminderde mobiliteit bijvoorbeeld. Zeker nu er vrijwel geen verzorgingshuizen meer zijn, is het belangrijk om bestaande huizen aan te passen.

Daarom zetten wij hieronder een aantal tips om te beginnen met langer thuis wonen op een rijtje.

Schaf een traplift aan
Een van de belangrijkste zaken om langer thuis wonen mogelijk te maken, is het toepassen van valpreventie in en om huis. Met name de trap kan een valrisico vormen. Dat risico is eenvoudig weg te nemen met een traplift. Smienk Trapliften bestaan uit een stoel op een rails die ouderen veilig boven brengt. Op deze manier kunnen ouderen toch langer thuis blijven wonen.

Plaats drempelhulpen
In veel woningen in ons land komen drempels voor. Drempels zijn niet handig. Zeker niet voor wie minder mobiel is. Net als de trap vormen drempels een risico voor een valpartij. De kans bestaat dus dat zij over een drempel struikelen. Deze kans wordt een stuk kleiner met drempelhulpen. Deze hulpmiddelen maken het bovendien een stuk makkelijker om met een rollator of scootmobiel over een drempel te komen.

Zorg voor voldoende sociale contacten
Om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, zijn sociale contacten ontzettend belangrijk. Zorg er daarom voor dat je regelmatig contact hebt met bijvoorbeeld de buren. Zij houden hierdoor automatisch een oogje in het zeil. Kom je bijvoorbeeld geregeld bij ze langs om een praatje te maken? Dan valt het hen sneller op wanneer ze je een tijd niet gezien hebben. Zij zullen in dat geval eerder kijken of alles goed met je gaat. Deze sociale contacten zijn dus van onschatbare waarde om zo lang mogelijk in jouw vertrouwde omgeving te blijven wonen.

Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }