• De dominee gaat voor in een vrijwel lege kerk. Alleen de zangers zijn aanwezig en zitten wijd uit elkaar.
• De dominee gaat voor in een vrijwel lege kerk. Alleen de zangers zijn aanwezig en zitten wijd uit elkaar. Foto: Adriaan Arkeraats

'Ik voelde me net een televisiedominee'

Algemeen 1.292 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In de Grote Kerk aan het Cortgene in Alblasserdam gingen zondag 15 maart de kerkdiensten door, maar dan zonder kerkgangers.

"Een historische gebeurtenis", vindt dominee R.W. van Mourik, die in de avonddienst voorging. "Het is volgens mij niet eerder voorgekomen dat een kerk min of meer gesloten wordt op advies van de overheid en dat daar op deze wijze gevolg aan gegeven wordt."

De kerk is blij met het nieuwe video- en geluidssysteem, dat een half jaar geleden aangeschaft is. "De camera kan draaien en zowel de dominee als het orgel en het psalmbord in beeld brengen", legt voorzitter Martin Overduin van de kerkenraad uit.

's Morgens werd geprobeerd om vooraf opgenomen psalmen af te spelen tijdens de kerkzang, maar dat werkte niet goed. Daarom werd 's avonds een kleine groep dames gevraagd om de kerkzang op zich te nemen. "Dankzij de omgevingsmicrofoon was het geluid hiervan eigenlijk nog best goed", stelt Overduin tevreden vast.

"Maar deze opzet was wel even wennen", vertelt dominee Van Mourik over het voorgaan in een lege kerkzaal. "Je weet natuurlijk dat het in deze tijd niet gaat om de mensen die daar wel of niet zitten, maar om de mensen die je kunt bereiken met het Woord van God. We mochten niet meer dan honderd mensen in onze kerkzaal ontvangen, maar misschien hebben we nu wel vele malen meer mensen bereikt met deze uitzendingen."

"Ik voelde me net een televisiedominee", vervolgt dominee Van Mourik met een kwinkslag. "Ik ben blij met de apparatuur die we tot onze beschikking hebben en dat de eredienst doorgang kon vinden. Het is belangrijk om in deze lijdenstijd te laten zien dat er iets is wat overstijgt boven corona. Dat is Jezus die alles voor ons volbracht heeft."

De kerkdienst heeft dus op alternatieve wijze doorgang kunnen vinden. Voor het pastoraat ligt de uitvoering wat ingewikkelder. "Dat is een zoektocht", beaamt dominee Van Mourik. "Juist nu in deze tijd kunnen veel mensen eenzaam zijn. Morgen heeft de diaconie een vergadering belegd om te kijken hoe we onze werkwijze kunnen aanpassen. Het bezoekwerk dat uitstel kan hebben, zullen we in ieder geval uitstellen of telefonisch doen."

"Als mensen ernstig ziek zijn of besmet raken met het coronavirus, dan moet je er zijn", vindt dominee Van Mourik. "Uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen."

Alle overige gemeenteactiviteiten van de Grote Kerk vinden de komende weken geen doorgang. Voor wat betreft de collectes, die niet gehouden kunnen worden, hoopt de gemeente dat de leden hun geldbedragen apart leggen om die op en later tijdstip te overhandigen. Geld overmaken behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Intussen hebben de gezamenlijke protestantse kerken van Alblasserdam aan de plaatselijke overheid laten weten dat ze zich dienstbaar willen opstellen. De gemeente Alblasserdam kan hen inschakelen wanneer hulp geboden is.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden