Logo hetkontakt.nl/klaroen

Gierzwaluwkasten opgehangen voor natuurlijker Papendrecht

  •   keer gelezen
• De eerste gierzwaluwkast wordt overhandigd aan enthousiaste bewoners van de Molenwijk, Lonneke Klein-de Raadt, door Ellen Veth.
• De eerste gierzwaluwkast wordt overhandigd aan enthousiaste bewoners van de Molenwijk, Lonneke Klein-de Raadt, door Ellen Veth.

PAPENDRECHT • Op zaterdag 7 maart hebben Ellen Veth en Iris van der Arend 46 gierzwaluwkasten opgehangen in de Molenwijk en aan het Westeind te Papendrecht.


Door verschillende omstandigheden gaat het niet goed met de gierzwaluw en daarom willen beide dames deze bijzondere vogels een handje helpen.

In de Molenwijk en op het Westeind komen zomers gierzwaluwen voor en dat is ook de reden waarom deze gebieden zijn gekozen voor het project. Uitbreiding van de kolonie biedt de gierzwaluw meer kansen voor de toekomst. Hierbij is gezocht naar hoekwoningen met een kopgevel, gelegen aan de noord- en/of oostzijde van de woning. Ellen en Iris hebben via een brief 56 gezinnen benaderd met de vraag of er één of twee kasten mochten worden opgehangen aan de kopgevel van hun woning. Ruim 20 gezinnen waren bereid om mee te werken aan dit project.

"Gierzwaluwen zijn altijd in de lucht en komen niet op de grond. Ze kunnen namelijk bijna niet opstijgen vanaf de grond", leggen Ellen Veth en Iris van der Arend uit. "Ze maken ook geen nesten, maar maken gebruik van gebouwen waar er bijvoorbeeld ruimte is onder een dakpan. In het verleden konden gierzwaluwen voldoende plekken vinden om hun 'nest' te maken, maar tegenwoordig is dat helaas anders."

De huizen zijn beter geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en zo zijn er nog tal van zaken waardoor er weinig ruimte overblijft voor gierzwaluwen. Een nestkast voor gierzwaluwen biedt een goede oplossing om deze bijzondere vogel toch in Papendrecht te behouden. Zij gebruiken de nestkast van mei tot en met juli en daarna gaan ze met hun jongen het hogere luchtruim in.

Het ophangen van de kasten is een burgerinitiatief wat gestart is door Ellen Veth, natuurliefhebber en inwoner van Papendrecht. Zij heeft Iris van der Arend, ecoloog en tevens inwoner van Papendrecht bereid gevonden om zich aan te sluiten bij dit vrijwilligersproject.

Ellen Veth heeft de gierzwaluwkasten ter beschikking gesteld voor dit project. Iris van der Arend gaat de kasten de komende jaren monitoren, zodat de resultaten van dit project aantoonbaar zijn.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier