• Oratoriumvereniging Cantate Domino.
• Oratoriumvereniging Cantate Domino.

Cantate Domino: zingen tot eer van God

Algemeen 614 keer gelezen

alblasserdam • Oratoriumvereniging Cantate Domino zingt onder andere stukken van H?ndel (The Messiah), Vivaldi en César Franck. Bij uitvoeringen zijn vaak professionele solozangers aanwezig, evenals een orkest.

Oratoriumvereniging Cantate Domino werd in 2012 opgericht door Piet den Uil, samen met enkele andere mensen die graag een oratoriumvereniging in de nabijheid van hun woonplaats wensten. Piet den Uil volgde een opleiding aan het conservatorium waar hij orgel als hoofdvak en onder andere stemvorming als bijvak had. Ook bekwaamde hij zich in de kunst van dirigeren.

Cantate Domino telde vanaf het begin ongeveer 25 leden. Momenteel heeft het koor 8 sopraan-, 8 alt-, 4 tenor- en 4 baszangers. De leeftijden van de koorleden variëren, maar de jongeren zijn in de meerderheid wat voor een oratoriumkoor heel bijzonder is.

Bestuurslid Jobke van Bochove vertelt: "Cantate Domino betekent: Zing voor de Heere. Het doel van ons koor is om de Heere te loven door middel van muziek en om Bijbelstukken op deze wijze te vertellen. En natuurlijk is het ook een doel op zich om gewoon fijn bezig te zijn met dat wat je leuk vindt. Ik vind het heerlijk om te zingen en hou van de uitdaging om wat moeilijker stukken te zingen. Het vraagt bijvoorbeeld flink wat oefening om coloraturen (snelle loopjes) te zingen. Het repertoire van ons koor bestaat uit klassieke, geestelijke muziek van bijvoorbeeld Bach, H?ndel, Vivaldi, César Franck. Zelf vind ik Psalm 42 van Mendelssohn heel mooi."

Een oratorium is een omvangrijk muziekstuk met geestelijke inhoud waarbij een soort verhaal wordt verteld door het koor en solisten, tezamen met een orkest. Cantate Domino heeft tweemaal een schitterende uitvoering van The Messiah van H?ndel en eenmaal het oratorium Paulus van Mendelssohn uitgevoerd in de Havenkerk in Alblasserdam. Ook geven zij regelmatig concerten in de Trinitaskapel in Dordrecht samen met violiste Alisa van Dijk.

Elke maandag is er repetitie van 20.00 tot 22.00 in gebouw De Hoeksteen, Plantageweg 142, Alblasserdam. Nieuwe leden zijn van harte welkom en aspirant-leden kunnen op de open repetitieavond op 16 maart een kijkje komen nemen. Als iemand lid wil worden, zal voorafgaand een korte stemtest worden afgenomen, maar men hoeft zeker geen ervaren zanger te zijn om toe te treden. Jobke: "We hebben een fijn koor en er heerst een ontspannen sfeer op de repetitieavonden." Het eerstvolgende concert zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 26 september in de Trinitatiskapel in Dordrecht.

q www.cantatedomino.nl

Janny den Besten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden