Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De eerste groep geslaagden voor het A-diploma bij De Blokweer.
• De eerste groep geslaagden voor het A-diploma bij De Blokweer. (Foto: Peter Stam)

Eerste zwemdiploma's voor volwassen in de Blokweer

  •   79 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Bij een speciale zwemgroep voor volwassenen in zwembad De Blokweer zijn vorige week de eerste zeven zwemdiploma's uitgereikt.

Vol trots zijn de volwassenen, die vroeger om wat voor reden dan ook nooit hebben leren zwemmen of het zwemmen verleerd zijn, geslaagd voor hun A-diploma. En opvallend; ze gaan allemaal door voor hun B-diploma.

"Toen ik kind was heb ik nooit leren zwemmen, dat was te duur", vertelt een vrouw van 39 die liever niet met haar naam in de krant wil. Als ze in het verleden het water in ging, zorgde ze ervoor dat ze zeker wist dat ze altijd vaste grond onder haar voeten voelde. "Ik was bang voor het diepe."

Omdat haar kinderen leerden zwemmen en ze graag met hen plezier wilde maken in het diepe, besloot om zwemmen te gaan leren. "In het begin vond ik het moeilijk, maar ik ben er trots op dat ik mijn diploma gehaald heb. Ik ben zwemmen zelfs leuk gaan vinden!"

De zwemlessen voor volwassenen zijn begonnen in oktober vorig jaar. De lessen worden wekelijks gegeven door Monique de Vreugd en Wieke Bot. De zwemlessen voor de de volwassenen is gelijk aan het zwem-abc van de kinderen en het schoolzwemmen.

De deelnemers kwamen met diverse motivaties bij de zwemlessen terecht. "We hebben deelnemers die begonnen zijn, omdat hun kinderen net zijn afgezwommen. Zij willen graag zelf ook leren zwemmen, zodat zij samen met hun kinderen kunnen zwemmen. Verder hebben we de zogenoemde 'doe-maar-watjes' deelnemers. Dat zijn mensen die zichzelf ooit wat hebben geleerd. Ook hebben we deelnemers die alleen willen zwemmen op plekken waar ze kunnen staan. Deze mensen proberen we het zwemvertrouwen te geven, zodat ze uiteindelijk ook in dieper water kunnen en durven zwemmen. Tot slot hebben we nog een gepensioneerde man die jarenlang niet heeft gezwommen. Door gebrek aan zwemroutine, kon hij wat coaching goed gebruiken", vertelt Monique, één van de instructeurs bij het volwassen zwemmen.

Zwembad De Blokweer is blij met de groep volwassenen die zwemmen geleerd heeft. "Eigenlijk moet iedereen in Nederland kunnen zwemmen", vindt manager Ad van 't Hof. "Zwemmen is geen sport, het hoort er gewoon bij, zeker in deze omgeving met zoveel water."

Ad is daarom blij dat het schoolzwemmen, dat in Alblasserdam goed geregeld is, landelijk weer opnieuw ingevoerd wordt. Ook is hij blij met de nieuwe groep volwassenen, die binnenkort gaat beginnen met het leren zwemmen. Aanmelden kan nog steeds: via www.blokweer.nl.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }