• De reuzendarm in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
• De reuzendarm in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Foto: Michel Groen

Activiteiten in het ASz rondom darmkanker

Algemeen 167 keer gelezen

DORDRECHT • De maand maart is landelijk uitgeroepen tot bewustwordingsmaand rondom darmkanker. Het Albert Schweitzer ziekenhuis doet hier actief aan mee door in de eerste week van maart een reeks uiteenlopende activiteiten te organiseren op de locatie Dordwijk.

In de week van 2 tot en met 6 maart staat een grote opblaasbare darm in de ziekenhuishal, waarin bezoekers meer te weten kunnen komen over hoe poliepen en darmkanker eruitzien. Bij deze reuzendarm zijn op gezette tijden deskundigen aanwezig om informatie te geven aan belangstellenden. Ook worden verschillende activiteiten georganiseerd waarvoor iedereen zich kan inschrijven, zoals een expertmeeting waar vragen aan deskundigen kunnen worden gesteld, een live-operatiesimulatie en een individueel consult. Het volledige programma met inschrijfmogelijkheid per onderdeel is te vinden op www.asz.nl/evenementen.

Eén op de twintig mensen krijgt in zijn/haar leven darmkanker, bijna altijd op latere leeftijd. Van deze groep patiënten geneest 65 procent en dat percentage wordt steeds hoger, mede dankzij het bevolkingsonderzoek. In 2017 spoorde het bevolkingsonderzoek in Nederland 4203 mensen op met darmkanker. De behandeling van darmkanker is één van de medische speerpunten waarin het Albert Schweitzer ziekenhuis regionaal uitblinkt. Van belang voor een succesvolle behandeling is uiteraard dat de ziekte tijdig herkend en vastgesteld wordt.

De meest voorkomende klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn: bloed in de ontlasting en/of een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon, zoals verstopping of diarree. Met dergelijke klachten is een bezoek aan de huisarts aan te raden. In het Albert Schweitzer ziekenhuis is veel expertise in het behandelen van patiënten met darmkanker. Er worden jaarlijks ruim tweehonderd patiënten gediagnosticeerd. Alle patiënten krijgen kwalitatief hoogwaardige zorg aangeboden met de laatste nieuwe behandeltechnieken. Dit alles is vormgegeven in een zorgpad. Hierdoor weten patiënten zo snel mogelijk waar zij aan toe zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 21 uur geleden
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden