Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De Lightrail zoals die in Jeruzalem rijdt.
• De Lightrail zoals die in Jeruzalem rijdt. (Foto: 123rf.com)

OP over Lightrail: 'laat Papendrecht initiatief nemen'

  •   270 keer gelezen

PAPENDRECHT • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) is van mening dat Papendrecht het initiatief moet nemen om de Lightrail te realiseren.

De Lightrail is een moderne vorm van snel railvervoer dat aangelegd zou moeten worden tussen grofweg Hardinxveld-Giessendam en dan via onder meer Papendrecht, Alblasserdam en Ridderkerk naar Rotterdam, met een aansluiting vanuit Dordrecht.

Ruud Lammers van OP is al geruime tijd aan het lobbyen om de Lightrail op de agenda te zetten. "Inmiddels hebben we met een aantal fracties uit de vijf gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam en Ridderkerk als 'initiatiefgroep' overleg met portefeuillehouder Piet Vat van de Drechtsteden en zijn ambtenaren over dit plan", aldus Lammers.

Ook gaat de Economic Development Board Drechtsteden een zogenaamde challenge optimale bereikbaarheid organiseren, waarin de Lightrail meegenomen wordt. De uitkomsten worden in het eerste halfjaar van 2020 verwacht.

Lammers: "Het is denk ik niet verkeerd als wij als partijen draagvlak gaan zoeken bij andere fracties in gemeenteraden om ons heen. Ik denk ook dat we met Molenlanden in gesprek moeten gaan, dat gebeurt al op bestuurlijk niveau, maar juist op het niveau van de gemeenteraden lijkt me dat van belang."

De voorman van OP is blij dat gemeenten in de regio met de zogenaamde Regio Deal heeft binnen gehaald. Lammers: "Het is mijn inschatting dat een sterke lobby bottom-up vanuit Gorinchem, Molenlanden, Drechtsteden en Ridderkerk indruk maakt."

Bij de woningbouwplannen moet er volgens Lammers wellicht rekening gehouden worden met toekomstige stations van de Lightrail. Woningbouw zou geconcentreerd moeten worden rondom stations van de Lightrail.  

De Lightrail is volgens OP nodig omdat de files op de A15 maar niet ophouden. "Wat mij betreft moeten wij hiermee nu samen verder optrekken, ook al omdat iedereen in principe voorstander lijkt te zijn van goed, comfortabel, snel openbaar vervoer. Aansluiting bij de Randstad en het spoornet van Rotterdam biedt kansen juist ook voor onze regio in het zuiden van die Randstad."

Ruud Lammers doet het voorstel om met een delegatie een bezoek aan de Tweede Kamer te gaan voorbereiden. "Het zou volgens mij best indruk maken als wij in ruwe vorm alvast een plan zouden ontwikkelen en dat gaan bespreken met de Tweede Kamerleden. Fijn als er dan ook fracties/partijen aansluiten uit andere 'belanghebbende' gemeenten, de eerder genoemde vijf hierboven. Maar laten wij als 'Papendrecht' maar het initiatief nemen!"

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }