Logo hetkontakt.nl/klaroen
ingezonden mededeling

Tips om het zorgen voor iemand met dementie vol te blijven houden

  •   62 keer gelezen

Zorgen voor een naaste met dementie is zwaar, zowel lichamelijk als psychisch. Zeker na verloop van tijd, wanneer de ziekteverschijnselen toenemen.

Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen geeft mantelzorgers daarom vier tips om de belangrijke zorgtaken vol te blijven houden.

1. Zorg eerst goed voor uzelf
Het is makkelijk om uzelf te verliezen als u mantelzorger bent. Maar u kunt niet voor anderen zorgen als u niet eerst voor uzelf zorgt. Neem daarom voldoende rust en plan wat rustmomenten in gedurende de dag: al is het maar een paar keer tien minuten. Daarnaast is het na een drukke periode met veel afspraken verstandig om ook eens uw agenda enkele dagen bewust leeg te houden.

Ten slotte is het belangrijk om uw sociale contacten te onderhouden. Voor steun, maar ook om even uit de 'mantelzorg bubbel' te komen en wat andere indrukken op te doen. Contact met lotgenoten kan daarnaast heel fijn zijn. Het praten en delen van ervaringen met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten lucht op en brengt u nieuwe inzichten. Maak ook ruimte voor uw emoties, die mogen er zijn.

2. Denk in oplossingen en mogelijkheden
Het is niet altijd makkelijk, maar probeer in oplossingen en mogelijkheden te denken. Wat kan uw naaste met dementie nog wel? En wat gaat op dit moment niet meer, maar kunt u creatief oplossen?

Houdt uw naaste bijvoorbeeld van schilderen, maar lukt dat momenteel niet meer? Dan kunt u bijvoorbeeld een kleurboek voor volwassenen kopen als vervangende creatieve activiteit. Ook kan een luisterboek een uitkomst zijn voor mensen met dementie die moeite krijgen met lezen.

3. Routine geeft rust
Iemand met dementie kan zich onzeker en verward voelen. Een vaste dagindeling geeft grip en daarmee rust, ook voor uzelf. Noteer de dagindeling op een grote weekplanner. Een veilige woonomgeving draagt ook bij aan rust. Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting, het verwijderen van losse kleedjes en het opbergen van gevaarlijke en brandbare stoffen in afsluitbare kasten. Een ergotherapeut kan u eventueel ondersteunen bij het creëren van een veilige woonomgeving.

4. Durf om hulp te vragen
Bewaak uw grenzen en durf om hulp te vragen vóórdat u overbelast raakt. Het verloop van dementie is bij iedereen anders, maar na verloop van tijd wordt de zorgbehoefte toch steeds intensiever. Wanneer uw naaste thuis wilt blijven wonen en 24-uurs zorg nodig heeft, kunt u dit niet meer in uw eentje bolwerken. Het wordt dan tijd om een zorgprofessional in te schakelen, bijvoorbeeld het thuiszorgbureau Zuster Jansen.

Wat kan Zuster Jansen voor u doen?
Zuster Jansen is een particuliere thuiszorgorganisatie, gespecialiseerd in 24-uurs zorg bij dementie. Er zijn geen wachtlijsten, dus de zorg kan snel opgestart worden. Met behulp van 24-uurs zorg kan uw naaste thuis, in de vertrouwde omgeving, blijven wonen. Een klein, vast zorgteam biedt uw naaste verzorging en verpleging. In een gesprek worden de specifieke wensen van uw naaste en u doorgenomen, zodat Zuster Jansen de zorg kan geven waarbij u zich prettig voelt.

Wilt u meer weten over particuliere thuiszorg in Alblasserdam en omgeving? Neem dan telefonisch contact op of vul het contactformulier in op de website van Zuster Jansen.

Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }