Logo hetkontakt.nl/klaroen
Volle zaal in de Palm
Volle zaal in de Palm (Foto: Marc Schipper)

Als de mens verliest

  •   52 keer gelezen

PAPENDRECHT • Dinsdagavond 11 februari was de belangstelling voor de lezingenavond ‘Als de mens verliest’ in de Palm groot en de lezingen werden door de aanwezigen erg gewaardeerd. Carla van Hemert van Aandacht voor Afscheid organiseerde deze avond om ‘aandacht voor afscheid te vragen’.

Carla: “Niemand gaat ongeschonden door het leven. Toch zijn verlies, rouw, verdriet en afscheid nog steeds geen alledaagse onderwerpen voor iedereen.”

Er waren drie sprekers, met ieder een eigen invalshoek. Tim Overdiek beet de spits af. Tim zijn leven is totaal veranderd na het verlies van zijn vrouw in 2009. Hij heeft onder meer 2 boeken geschreven. Voor zijn tweede boek ‘Als de man verliest’, interviewde hij mannen over hoe zij zijn omgegaan met grote verliezen in hun leven. In zijn boek deelt hij de ervaringen met de bijbehorende levenslessen. Hij heeft daaruit de ‘typische mannendingen’ bij het omgaan met verlies gehaald en gedeeld met het publiek.

Als tweede sprak Trijnie Lukassen-Beije. Zij is notarieel jurist, met een interessante kijk op nalaten. Want wat je nalaat is veel meer dan een financiële erfenis. Ook zij bracht veel stof om over na te denken… Want als je een dierbare verliest, word je naast weduwe, weduw te naar of (half-)wees ook erfgenaam. En wat laat jij zelf na, als het zo ver is? Denk ook eens na, wat je nalaat door de dingen die je hebt nagelaten, de ‘onafgemaakte zaken’… Want: ‘De stenen die je op je pad laat liggen, daar zullen je kinderen over struikelen.’

Als laatste spreker ging Anja van der Starre, de vrouw achter ‘Schrijf je wijs’ de uitdaging aan om met bijna 100 personen een schrijfoefening te doen. Wat een inspiratie: Ze kreeg iedereen mee om een woordgedicht te maken met het woord levenskunst. Anja heeft een kernachtige beschrijving voor levenskunst: Leren omgaan met jezelf en de wereld om je heen. De schrijfoefening gaat snel, want als je te veel tijd hebt ga je nadenken en het is juist de bedoeling de woorden die je kiest vanuit je gevoel te kiezen. Kortom een geslaagde avond waarin werd stil gestaan bij niet alledaagse onderwerpen en ‘lastige onderwerpen’ laagdrempeliger bespreekbaar werden gemaakt.

Voor meer informatie: info@aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl of 06 2420 4630.

Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }