Afbeelding
Foto: jurisam / 123RF Stockfoto

OP wil PFAS meten in het Papendrechtse kraanwater

Algemeen 229 keer gelezen

PAPENDRECHT • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht wil de gevaarlijke stof Poly- en Perfluoralkylstoffen (PFAS) meten in het kraanwater van Papendrecht.

Reden hiervoor is dat OP vreest dat de gevaarlijke stof in een te hoge concentratie aanwezig is in het Papendrechtse leidingwater.

Het Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft vorig jaar vastgesteld dat zich in een door hen zelf genomen monster van het kraanwater 20 nanogram (ng) GenX per liter bevindt. In het bemonsterde Dordrechtse kraanwater werd een veel lager gehalte van 0,88 ng GenX per liter gemeten en in het Sliedrechtse kraanwater nog minder: 0,14 ng.

Meer vervuild
Wat betreft PFOA werd in het monster dat genomen is in Papendrecht toen ook een duidelijk hoger niveau (10 ng per liter) gemeten dan in Dordrecht (3,4 ng). In het kraanwater van Sliedrecht (minder dan 0,5 ng) werd geen detecteerbare hoeveelheid PFOA gevonden.

Het Papendrechtse kraanwater bevatte 22 keer méér GenX dan het kraanwater uit Dordrecht en 142 keer meer dan het kraanwater uit Sliedrecht. Vanwege het grote verschil is de test vorig jaar door het laboratorium nog een keer uitgevoerd, meldt het OP. Met hetzelfde resultaat.

Kanttekening
De gemeten hoeveel PFOA ligt overigens onder de toegestane maximale hoeveelheid van 150 nanogram per liter. Ruud Lammers van OP maakt hierbij de kanttekening dat het Papendrechtse kraanwater niet toegestaan zou zijn in de Verenigde Staten. Daar geldt een norm van 10 nanogram per liter. Ruud Lammers: "Wij vinden dat saillant."

De fractie van OP is blij met het voornemen van Chemours om de emissie van GenX de komende jaren met 99 procent te verminderen. Maar tegelijkertijd wil de partij laten onderzoeken hoe het op dit moment is gesteld met de aanwezigheid van PFAS in het Papendrechtse kraanwater.

Lammers: "De enige manier om erachter te komen of de hoeveelheid PFAS in het Papendrechtse kraanwater vermindert, is te laten meten of de hoeveelheid PFAS dan ook daadwerkelijk terugloopt. Zonder metingen te doen, blijft het gissen."

Vandaar dat de partij dit verzoek bij het college en de gemeenteraad neerlegt. Het Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit kan een onderzoek uitvoeren voor 350 euro per meting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden