Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De onthulling van het holocaustmonument Levenslicht
• De onthulling van het holocaustmonument Levenslicht (Foto: Peter Stam)

Tientallen Alblasserdammers bij onthulling Levenslicht

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Op de Alblas, nabij het oorlogsmonument aan de Polderstraat in Alblasserdam, is dinsdagavond 28 januari het tijdelijke monument Levenslicht onthuld. Tientallen Alblasserdammers waren naar de gedenkplek gekomen.

Het monument herinnert aan de holocaust. Op 27 januari 2020 was het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, dat symbool staat voor de holocaust, werd bevrijd.

Burgemeester Jaap Paans sprak voor de onthulling van het monument de aanwezigen toe en legde uit dat de lichtgevende stenen van het monument symbool staan voor de Nederlandse slachtoffers. "In ruim 170 gemeenten wordt een deel van de stenen tentoongesteld, waaronder bij ons in Alblasserdam. Zo'n 600 stenen (gelijkstaand aan 600 slachtoffers) liggen in Alblasserdam. Het is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten vanwege 75 jaar vrijheid," aldus Paans.

Licht ademen
De burgervader vervolgde: "Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur hebben stenen een belangrijke rol. Deze herdenkingstraditie is dan ook de inspiratie geweest voor het monument. In het donker lichten de stenen op en 'ademen' als het ware in licht. De stenen symboliseren het leven dat nu wordt gemist."

Alblasserdamse Joden
Ook in Alblasserdam zijn in de Tweede Wereldoorlog Joden vermoord. Zo vertelde de burgemeester dat het op 10 februari van dit jaar, tijdens het zogenoemde 'Toe Bisjvat' achttien jaar geleden is dat in Alblasserdam een herdenkingsboom werd geplant nabij het oorlogsmonument. "De boom staat hier vlakbij en is geplant ter herinnering aan de Joodse familie Van Straten. Deze familie bezat een winkel op de Dam in Alblasserdam. Een gewone familie die hier werkte en leefde, is uiteindelijk vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze boom staat daarmee, net als het lichtmonument, symbool voor het leven dat nu in onze gemeente gemist wordt."

Verder haalde Paans slachtoffer Salomon Broekhuijsen aan die in 1942 als jongen maandenlang opgevangen werd door familie De Jong in de wijk Kinderdijk in Alblasserdam. Salomon kwam om in de gaskamers op 11 juni 1943, direct na aankomst in het concentratiekamp.

Belangrijk
Tot slot ging Paans in op het belang van het blijven herdenken: "Het herdenken van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis, de holocaust, is ontzettend belangrijk. Met het verstrijken van de jaren gaan verhalen verloren en feiten vergeten we. Wij, dames en heren, zijn de laatste generatie die de verhalen over de holocaust kunnen horen vanuit de mond van de overlevenden. Wij zijn het aan hen verschuldigd om deze verhalen door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. De geschiedenis van de holocaust tijdens de Twee Wereldoorlog mag nooit verloren gaan. "Those who don't remember the past are condemned to repeat it". Opdat wij nooit vergeten! Vrijheid is geen leeg woord, niet zonder historie en niet zonder betekenis. Het is een opdracht! Een opdracht aan ons allen."

Het monument Levenslicht is tot en met 2 februari te zien. Het maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. De gemeente Alblasserdam betaalt 2000 euro voor het zesdaagse monument.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }