• Karin Vieira Pereira-Boer met haar kinderboek.
• Karin Vieira Pereira-Boer met haar kinderboek. Foto: Bert Bons

Karin uit Nieuw-Lekkerland schrijft tijdens ernstige depressie een persoonlijk kinderboek

Algemeen 1.235 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Een kinderboek schrijven terwijl je in een zware depressie zit en zelfs suïcidaal bent. Dat is geen alledaagse combinatie. Voor Karin Vieira Pereira-Boer (30) uit Nieuw-Lekkerland gaf het schrijven van het kinderboek 'Tiago redt een tijger' hoop en troost.

"Ruim twee jaar geleden belandde ik in een zwart gat vanwege een zware depressie. Ik was zelfs suïcidaal", vertelt Karin, die geboren en getogen is Nieuw-Lekkerland. Ze is getrouwd met een Portugese man en heeft twee jongens van vier en zes jaar oud.

"De depressie is mij echt overkomen en was juist extra zwaar omdat ik te lang in de ontkenning zat en maar wilde doorgaan", blikt Karin terug. "Ik had tot voorheen nauwelijks begrip voor mensen die suïcide hadden gepleegd of wilden plegen. Ik meende dat zij egoïstisch waren en de mensen rondom hen in de steek lieten. Vanwege het doormaken van mijn eigen geestelijke problematiek, heb ik nu zelf ondervonden dat iemand die suïcidaal is, eenvoudigweg ziek is. Ziek in zijn of haar hoofd."

Eyeopener
"Op de meest wanhopige momenten, schakelen de depressieve suïcidale gedachten al het positieve in het brein uit: de logische redenatie, het relativeren en het kennen van je eigenwaarde; ook in de plaats van je gezin. Dit was een echte eyeopener voor mij. Daarom wil ik mijn verhaal juist niet geheim houden. Ook wil ik mijn kinderen, wanneer zij oud genoeg zijn, uitleg geven over deze periode zodat zij kunnen snappen dat zij niet de oorzaak van mijn depressie, maar juist mijn motivatie waren voor het beter worden."

In haar depressieve periode lag Karin's prioriteit ondanks alles nog steeds bij haar kinderen. "Ik voelde me heel erg tekort schieten naar mijn jongens, maar tijdens heldere momenten lukte me het ook om er te zijn voor hen. Ik wilde daarnaast een haalbaar toekomstdoel voor mezelf stellen. En dat lukte met het schrijven van een kinderboek."

"Ik lees mijn kinderen altijd al voor uit kinderboekjes. Regelmatig overkwam het me dat ik iets zou willen wijzigen omdat ik de verhalen niet lekker vond lopen of onlogisch vond eindigen. Zo ontstond al voor mijn depressie de wens om een eigen kinderboek te schrijven."

Troost en hoop
"Pas toen ik middenin mijn depressie zat, kreeg ik opeens inspiratie voor een verhaal. Dat ben ik toen gaan uitwerken tot het kinderboek 'Tiago redt een tijger'. Ik heb er veel troost en hoop uit gehaald dat ik juist in deze moeilijke periode, waarin ik veel hulp nodig had en er niet altijd kon zijn voor mijn kinderen, hen toch iets liefdevols kon meegeven door dit kinderboek te maken."

"Het is een spannend avontuur geworden over een kleine jongen en een grote tijger. De aquarel-illustraties heb ik laten maken door een jonge kunstenares; Lieke Straver. Het boek hebben wij uitgegeven in eigen beheer, zodat het boek niet door een uitgever zou worden gewijzigd waardoor het niet meer persoonlijk zou zijn voor Tiago. Zelfs de bestaande lievelingsknuffel van mijn zoon, Katje, is tot in de details uitgewerkt in het boek."

Enthousiast
"Mijn zoon vond het boek prachtig en hij vond het erg bijzonder dat hijzelf de hoofdrol speelde in het verhaal. Ook mijn directe omgeving reageerde erg enthousiast op het boek. Ik hoop dat vele andere kinderen het boek met plezier zullen lezen en dat mijn persoonlijke verhaal een inspiratie kan zijn voor anderen die te maken hebben met iemand met geestelijke problematiek.

Het boek is verkrijgbaar voor € 14,95 exclusief verzendkosten via TiagoRedtEenTijger@gmail.com.

De depressie van Karin is inmiddels nagenoeg voorbij, hoewel ze merkt dat ze nog kwetsbaar is. Ook voor haar jongste zoon Fábio is ze van plan om een boek te schrijven.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden