Afbeelding

'Samengaan vrijgemaakte kerken is heel natuurlijk gegaan'

Algemeen 671 keer gelezen

ALBLASSERDAM/NIEUW-LEKKERLAND • De kerkenraden van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland zijn op 1 januari officieel samen gegaan.

De beide kerken in de West-Alblasserwaard hebben sinds vele jaren een hechte samenwerking. Al vanaf 1946 hebben de kerken samen een predikant beroepen. Het bleven echter twee gemeenten in een eigen dorp met een eigen kerkgebouw en een gezamenlijke pastorie midden tussen de beide dorpen, in Kinderdijk, met uitzicht op het Molengebied.

"Ondanks de samenwerking hebben de beide kerken altijd redelijk zelfstandig gefunctioneerd", vertelt Cees van Veen van de scriba van de kerk. "De laatste tien jaar werd de samenwerking steeds intensiever. We besloten om de middagdiensten samen te gaan doen. De ochtenddiensten worden in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland altijd druk bezocht, maar 's middags is het rustiger."

De kerkenraden van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt te Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland hebben op 7 september 2016 daarom een voorstel van samenvoeging tussen beide kerken aangenomen, waarbij de juridische ingangsdatum is vastgesteld op 1 januari 2020.

De gemeenteleden zijn volop betrokken geweest bij het fusieproces. Commissies en verenigingen zijn samengevoegd waar dat mogelijk of gewenst is. Een aantal gemeenteprojecten die in de recente jaren zijn geweest, versterkten de onderlinge band. "Het is een heel natuurlijk proces geweest, dat heel geleidelijk gegaan is en waarin eigenlijk geen wanklank is te horen geweest", vervolgt Van Veen.

De nieuwe naam van de gemeente is 'GKv Alblasserdam - Nieuw-Lekkerland'. Na de samenvoeging telt de gemeente 240 leden. Van Veen: "Het is nu één gemeente, met één kerkenraad en twee gebouwen. Beide kerkgebouwen van de gemeente, de Levensbron in Alblasserdam en de Hoeksteen in Nieuw-Lekkerland, blijven na de samenvoeging in gebruik."

"Door de samenvoeging is er een krachtige gemeente ontstaan waar we onder Gods zegen vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien", besluit Cees van Veen, de scriba van de GKv Alblasserdam - Nieuw-Lekkerland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden