Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Monument Levenslicht komt naar Alblasserdam.
• Monument Levenslicht komt naar Alblasserdam. (Foto: Ruben Hamelink)

Onthulling Holocaustmonument Levenslicht in Alblasserdam

  •   403 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd staan mensen hierbij stil. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Alblasserdam, is van 28 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het water in de Polderstraat (tussen het oorlogsmonument en Le Barrage).

Levenslicht maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, werkten of leefden.

Herinnering
Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer uit. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Belangstellenden zijn van harte welkom de onthulling door burgemeester Paans op 28 januari om 19.30 uur bij te wonen. Levenslicht is te zien in de Polderstraat, tussen het oorlogsmonument en Le Barrage. Het tijdelijke monument komt het beste tot zijn recht in het donker.

Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }