met video

Inwoner Alblasserdam boos op burgemeester om 'Lieve Piet' in plaats van 'Zwarte Piet

Algemeen 303 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Burgemeester Jaap Paans riep woensdagavond in zijn nieuwjaarsspeech op om met elkaar in gesprek te blijven. Als voorbeeld noemde hij een inwoner die in een brief liet weten van de eerste burger te walgen.

De aanleiding voor deze boude reactie: burgemeester Paans zong tijdens de Sinterklaasviering één van de Zwarte Pieten toe als 'Lieve Piet. "Ik had daarmee volgens de briefschrijver mijn persoonlijke opvatting aan hem opgedrongen", vertelde de burgemeester. "Hij 'walgde' van mij. "In mijn antwoord confronteerde ik hem met zijn gedrag en zei dat ik het betreurde dat hij me niet eerst had gevraagd hoe ik erover dacht. Ik koester namelijk ook de traditionele liedjes. Het hoort bij ons verleden en bij onze cultuuruitingen."

Daarnaast benadrukte Paans dat het niet aan hem is om positie in te nemen. "Mijn taak is vooral te luisteren en mensen te verzamelen in het maatschappelijk midden waarmee we aan vooruitgang en dialoog kunnen werken. Ook in kwesties waarin we met de tijdsgeest moeten meebewegen. Om een lang verhaal kort te houden: ik kreeg een brief terug met excuses en waardering voor mijn antwoord. Daarom lieve mensen, blijf met elkaar in gesprek!  Leer, verbindt en verwonder."

LHBTI-ers
In Alblasserdam is volgens de burgemeester plek voor deze dialoog. "Waar we met open mind in gaan, zonder veroordeeld te worden over onze opvatting. Zoals we laatst met maatschappelijke partners, college- en raadsleden spraken over de plaats van LHBTI-ers in onze gemeenschap. Hoe zorgen we met elkaar voor een Alblasserdam waar iedereen veilig zichzelf kan zijn?"

Hij vervolgde: "Ook over de jaarwisseling en de aanpak van vuurwerkoverlast zijn we in gesprek  met voor- en tegenstanders. Het resultaat: een positieve campagne met een aantal maatregelen die bijdragen aan bewustwording, ambassadeurschap en gedragsverandering."

Aansluitend werd een video vertoond:

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zestien pupillen van AAA presteren goed bij eerste competitiewedstrijd Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Jongen belandt onder betonwagen na aanrijding op rotonde in Alblasserdam; komt net niet onder de wielen terecht 112 7 uur geleden
• Het monument van de Mission Belle.
Presentatie van herdruk boek Mission Belle in Nieuw-Lekkerland Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden