Afbeelding
Foto: Peter Stam

Burgemeester Paans: 'Nederland verdient een vuurwerkverbod, Alblasserdam verdient een compliment'

Algemeen 174 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam schaart zich, net als veel van zijn collega's in Nederland, achter de oproep aan de landelijke regering om te komen tot een vuurwerkverbod. Dat benadrukte hij woensdagavond in een toespraak die hij hield voor zijn nieuwjaarsspeech.

"Nederland verdient een vuurwerkverbod, Alblasserdam verdient een compliment", vatte burgemeester Jaap Paans zijn terugblik op de afgelopen viering van oud en nieuw samen. In Alblasserdam was met onder meer drie vuurwerkarme zones, een vuurwerkvrij uur om honden uit te laten, vuurwerkvoorlichting op basisscholen en twee zero tolerance-gebieden de nodige inspanningen verricht om overlast en vernielingen te voorkomen.

Paans liet duidelijk merken trots te zijn op de manier waarop de jaarwisseling in zijn gemeente plaats had gevonden. "Alblasserdam heeft oud en nieuw feestelijk gevierd, zonder incidenten. Onze gemeente heeft een lagere schade qua bedrag en aantallen vernielingen dan de regio. Alblasserdammers hebben meer dan ooit tevoren vuurwerkafval opgeruimd en ingeleverd."

Overlast
Tegelijkertijd sluit Paans zijn ogen niet voor de problematiek. "Alblasserdam heeft zich niet aan het vuurwerkverbod gehouden voor 31 december, 18.00 uur. Er is veel overlast ervaren, maar daar is nauwelijks over gebeld of gemaild." Dat blijkt ook uit de gemeentelijke website, waar slechts twee mails zijn te vinden met klachten over het afsteken van vuurwerk.

'Wij hebben zeven dagen lang vuurwerk overlast gehad. Op de parkeerplaats van de Alblashof: geen politie te zien. Kan daar nu niet eens een vuurwerkverbod komen en ook voor de onderdoorgang bij de Drentse buurt? Het was net oorlog. Wij wonen in de flat in de Drentsehof. Geen gehoor voor ons - kun je nagaan hoe het voor de bejaarden daar was', is in de ene mail te lezen. Een andere inwoner stuurde foto's door van vernielingen en rommel in West-Kinderdijk. 'Wie gaat het opruimen? Wie gaat het betalen? Wanneer wordt de vuurwerk- terreur gestopt?'

Afschaffing
Om dat aan te pakken, zijn volgens burgemeester Jaap Paans geen gemeentelijke, maar landelijke maatregelen nodig. "Alblasserdam heeft niet het geld noch de mensen om het vuurwerkbesluit te handhaven; wij hebben geen budget om mensen in te huren om vuurwerkoverlast aan te pakken. Alblasserdam en Nederland verdienen betere vuurwerkwetgeving, uitbreiding van het vuurwerkverbod en uiteindelijk afschaffing van de verkoop van consumentenvuurwerk."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen bij de eerste tegel met QR-code voor de icoonsoorten.
Icoonsoorten van Papendrecht ontdekken door (eerst) naar de grond te kijken Nieuws 1 uur geleden
• De actiegroep Gaaf Slingeland hing in Molenlanden posters op en plaatste ook spandoeken.
CDA-motie van treurnis over traject windturbines Molenlanden krijgt geen steun: 'Nu niet het moment om in grijpen' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Klachten parkeeroverlast Kinderdijk behoren nog niet tot het verleden: 'Maar we willen ze tot een minimum beperken' Nieuws 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden