Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De Lage Waard locatie Burgemeester Keijzerweg.
• De Lage Waard locatie Burgemeester Keijzerweg. (Archieffoto: Bert Bons)

Raad Papendrecht wil straks maximaal twee VO-schoollocaties

  •   162 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdagavond besloten om toe te werken naar maximaal twee nieuwe schoolgebouwen voor het voortgezet onderwijs.

De drie huidige schoolgebouwen van De Lage Waard (Burgemeester Keijzerweg en Vijzellaan) en het Willem de Zwijger College (Van der Palmstraat) voldoen niet meer aan de huidige eisen. Zowel op het gebied van onderwijs als op het gebied van duurzaamheid zijn verbeteringen dringend nodig.

Daarnaast speelt een rol dat de komende jaren een afname van het aantal leerlingen op de scholen wordt verwacht. Prognoses geven aan dat het gemiddeld leerlingenaantal met 18 procent zal dalen tot het jaar 2035. Een deel van de huidige gebouwen komt daardoor leeg te staan.

De huidige drie gebouwen opknappen en voorzien van een A++ energielabel kost 49,6 miljoen euro, uitgesmeerd over de komende 25 jaar.

Nieuwbouw van de schoolgebouwen heeft de voorkeur van het gemeentebestuur van Papendrecht. Er zouden dan geen drie nieuwe locaties moeten komen, maar twee. Wanneer er op drie locaties een nieuwe school moet komen, kost dat 56,3 miljoen euro. Als er gekozen wordt voor twee nieuwe scholen voor voortgezet onderwijs, kost dat waarschijnlijk ongeveer 9 miljoen euro minder.

De beide scholen houden voor dat bedrag ieder een eigen gebouw, maar zullen op het gebied van de sportfuncties en het beroepsgericht onderwijs moeten samenwerken.

De gemeente Papendrecht gaat nu in samenwerking met De Lage Waard en het Willem de Zwijger College aan de slag om maximaal twee nieuwe locaties te kiezen. Daardoor kan tijdelijke huisvesting achterwege blijven. Bestaande schoolgebouwen kunnen worden ingezet als tijdelijke huisvesting ten tijde van het bouwproces voor nieuwe schoolgebouwen. De oude locaties kunnen worden ingezet voor andere ruimtelijke ontwikkelingen.

Beide raden van toezicht van de Lage Waard en het Willem de Zwijger College waren donderdagavond aanwezig bij de raadsvergadering. "Beide scholen zijn met elkaar in gesprek en wij zijn met hen in gesprek", vertelde verantwoordelijk wethouder Kees de Ruijter tijdens de raad. Toch is het in de afgelopen jaren niet gelukt om de scholen zover te krijgen om in de toekomst samen te willen gaan in één gebouw

Geprobeerd wordt om in het voorjaar van 2021 de plannen voor twee nieuwe VO-scholen gereed te hebben en de realisatie in 2023 te starten, maar hierop wil de raad zich nog niet laten vastpinnen. Eerst moet het voorbereidende plan zorgvuldig worden uitgewerkt in samenwerking met de scholen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }