• Jolanda de Vries (rechts) met een tolk op de conferentie.
• Jolanda de Vries (rechts) met een tolk op de conferentie.

Enthousiaste dames van Sterk@Werk als gastspreker in Oekraïne

Algemeen 617 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Liesbeth van Lit en Jolanda de Vries houden zich niet alleen regionaal bezig met mensen met een beperking. Afgelopen week waren zij uitgenodigd om op een conferentie in Kiev te spreken over de relatie tussen werk en mensen met het downsyndroom.

In 2011 startten Jolanda en Liesbeth met Sterk@Werk met het doel om mensen met een beperking de mogelijkheid te geven zich verder te ontwikkelen. Samen met een team van pedagogisch geschoolde begeleiders begeleiden zij de deelnemers op hun werkplekken, zoals bijvoorbeeld bij Montapacking in Gorinchem en Lunchroom Pand 83 in Nieuw-Lekkerland.

In 2018 werden zij benaderd door Arenda Vayslenko die samen met haar man en kinderen in Oekraïne woont. Omdat een zoon het syndroom van Down heeft en er in Oekraïne weinig voor mensen van deze groep geregeld is, wilde zij graag in gesprek gaan over het opzetten van een eigen dagbesteding.

Kind afstaan
Wanneer er in Oekraïne een kindje met het downsyndroom geboren wordt, vraagt men de ouders om een contract te tekenen dat het kind wordt afgestaan en in een weeshuis wordt opgenomen. Hier krijgt hij jarenlang flessenvoeding en ligt tot zijn achtste in bed met een luier aan. Arenda en haar man zorgden zelf voor hun kind en boden hun kind zo veel mogelijk uitdagingen.

Toen hun zoon leerplichtig werd, richtte Arenda een school op voor kinderen met onder andere het downsyndroom. In drie lokalen geeft zij samen met andere medewerkers les aan deze doelgroep. Toen haar zoon vijftien werd, waren er in Oekraïne geen mogelijkheden meer voor hem. Doordat zij Nederlandse van geboorte is, kwam zij via bekenden bij Sterk@Werk terecht.

Downers integreren
Na enkele gesprekken en een bezoek aan Montapacking werd afgesproken dat Arenda en haar collega's en Elena Bolshanina (voorzitter van Downsyndroom Oekraïne) in november 2018 een dag mee zouden lopen. Dit mondde uit in de uitnodiging om afgelopen week op de tweedaagse conferentie van Downsyndroom Oekraïne in Kiev te spreken. Jolanda hield twee lezingen over "Education for children with downsyndrome" en "Employment and supported living". In de tegenwoordigheid van psychologen, pedagogen, docenten, ouders en mensen van het ministerie bracht zij Sterk@Werk in beeld via enkele filmpjes en deelde hun visie over een samenleving waarin downers geïntegreerd zijn. Na afloop reageerde voorzitter Elena: "Wij hopen dat dit de start is voor veranderingen voor mensen met het syndroom van Down in Oekraïne."

Janny den Besten

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden