Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De bevroren rivier de Noord bij de Zuurstoffabriek.
• De bevroren rivier de Noord bij de Zuurstoffabriek.

Fototentoonstelling 100 jaar Zuurstoffabriek in Alblasserdam

  •   75 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De plaatselijke werkgroep Tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft weer een nieuwe fototentoonstelling samengesteld.

De foto's kunnen vanaf 14 december worden bekeken in bibliotheek AanZet aan de Ieplaan 2.

De nieuwe fototentoonstelling gaat over 100 jaar Zuurstoffabriek De Alblas in Alblasserdam. De expositie bestaat uit foto's vanaf de oprichting in 1919 tot aan de sloop in 2010. Enkele bijzondere data: op 14 november 1934 vond er een explosie plaats en in 1939 fuseerde de zuurstoffabriek met de aangrenzende acetyleen-dissousfabriek De Graafstoom N.V., die was opgericht in 1924. Na de fusie ging men verder als zuurstoffabriek De Alblas.

De fabriek werd op 22 januari 1945 door de Engelse luchtmacht gebombardeerd omdat ten onrechte werd gedacht dat er zuurstof voor de V1 en V2 van de Duitsers werd geproduceerd. Op 20 juni 1946 werd de acetyleenfabriek alweer in gebruik genomen.

Een nieuwe ramp volgde op 7 oktober 1955. In de afvulafdeling van de gasfabriek brak brand uit. De ravage was groot, maar dankzij doortastend optreden van enkele werknemers werd een ontploffing van de grote gashouder voorkomen. Toenemend gebruik van vloeibare zuurstof leidde tot sluiting van de fabriek op 19 september 1969. Er bleef slechts een distributiecentrum in Alblasserdam over waarvoor AGA Gas in 1974 met de uitvoering werd belast.

De Haan BB en Transportbedrijf J. van Houwelingen BV namen het kantoor en het terrein in gebruik. Deze werden later weer overgenomen door Abr. De Haan als kantoor en parkeerplaats.  

De tentoonstelling in bibliotheek AanZet is vanaf de genoemde datum tot medio maart 2010 te zien.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }