Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Anita van Spronsen

Overlast door watercipressen in Alblasserdam

  •   190 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Omwonenden van locaties waar watercipressen staan in Alblasserdam, ervaren overlast als gevolg van de naalden die in de herfst vallen.

"De overlast is overweldigend", vertelt Anita van Spronsen. Ze woont aan de Zeelt in Alblasserdam, waar enkele watercipressen eind jaren tachtig van de vorige eeuw geplant zijn. Ze heeft last van de naalden op straat, in ventilatieroosters in huizen, dakgoten, behuizing van zonneschermen en rolluiken. Ventilatie-openingen van auto's zitten ook vol.

Anita: "En dit allemaal niet voor de eerste keer dit jaar. En we zijn er nog niet van af, want de bomen zijn nog niet kaal."

Wortels
"Daarbij komt dat de wortels van de bomen onze huizen bereiken", vervolgt Anita. "Ook zijn fiets- en voetpaden ondermijnd door de wortels."

Ze heeft de overlast diverse keren gemeld bij de gemeente. "Het probleem van de wortels wordt door de gemeente erkend en men zou hier iets aan doen. Maar tot op heden is er niets gebeurd."

Twee klachten
De gemeente Alblasserdam meldt dat er afgelopen woensdag en donderdag zijn via de mail twee klachten binnen gekomen. Beide inwoners hebben per mail een antwoord ontvangen.

"In dit jaargetijde is er altijd vallend blad. Door het natte weer is er dit jaar meer overlast dan normaal", reageert een woordvoerder van de gemeente Alblasserdam. "We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken door extra op te ruimen. De buitendienst zal de komende weken nog vaker het ergste opvegen en afvoeren."

Bekijken
"Eén bewoner heeft mogelijk last van wortelopdruk bij zijn woning. We zullen dit op korte termijn nogmaals bekijken. Mochten wortels het fundament bedreigen, dan worden de wortels ter plaatse ingekort en plaatsen we een wortelkerend doek."

Er staan watercipressen op meer plekken in Alblasserdam: langs de watergang tussen Wervel en Spil en nabij het zwembad zijn de meest in oog springende locaties.

Te groot
Anita van Spronsen is van mening dat deze bomen, die ook wel Chinese mammoetbomen worden genoemd, niet dichtbij huizen, voet- en fietspaden kunnen staan vanwege de wortelopdruk. Anita: "De bomen worden veel te groot voor een woonwijk."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }