Afbeelding

Infobijeenkomst over nieuwe projecten Zon op andermans dak

Algemeen 110 keer gelezen

DRECHTSTEDEN • 'Zon op andermans dak' houdt op dinsdag 3 december een informatiebijeenkomst over twee nieuwe projecten in Dordrecht en Zwijndrecht en plannen voor nieuwe projecten in de andere Drechtsteden.

De bijeenkomst begint om 19.45 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in het gemeentehuis in Zwijndrecht aan het Raadhuisplein 3. Aanmelden kan via arnoud@drechtsestromen.net.

In 2014 is Stichting Drechtse Stromen, voor en door bewoners, gestart met 'Zon op andermans dak'. Hierbij kunnen inwoners zelf zonnestroom opwekken met panelen die op een groot dak in de buurt liggen. Handig als je geen eigen dak hebt, je eigen dak niet geschikt is of als je te weinig ruimte hebt voor zonnepanelen op je eigen dak.

Inmiddels zijn er 7 collectieve zonnestroominstallaties gerealiseerd op grote daken in de Drechtsteden: 3 in Zwijndrecht, 1 in Hendrik-Ido-Ambacht, 2 in Dordrecht en 1 in Papendrecht. Op deze 7 daken liggen totaal 2.294 zonnepanelen die met elkaar circa 600.000 kWh groene stroom per jaar opwekken.

Eigendom van bewoners
De installaties zijn gemeenschappelijk eigendom van circa 300 bewoners in de Drechtsteden, die zich verenigd hebben in een coöperatieve vereniging. Door gebruik te maken van een stimuleringsregeling van de rijksoverheid is dit voor de leden ook financieel aantrekkelijk. Ook de provincie Zuid-Holland en de gemeentes in de Drechtsteden ondersteunen dit programma en de coöperaties. Op dit moment zijn er nieuwe installaties in ontwikkeling in Zwijndrecht en Dordrecht.

Drechtse Stromen is continu op zoek naar nieuwe geschikte locaties, bij voorkeur daken. Drechtse Stromen is een burgerinitiatief zonder winstoogmerk. De stichting wil inwoners van de Drechtsteden waar nodig helpen bij het besparen van energie en de overgang naar duurzame energie. Zij zorgt voor informatie, advies en begeleiding. Daarbij richt ze zich voornamelijk op bewoners van huizen, zowel koop als huur. Voor meer informatie: www.drechtsestromen.net.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden