Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Janny den Besten met haar twee nieuwste boeken.
• Janny den Besten met haar twee nieuwste boeken. (Foto: )

Twee nieuwe boeken van Janny den Besten: 'Ik hou van verhalen verzinnen'

  •   101 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Janny den Besten uit Nieuw-Lekkerland heeft in de afgelopen weken twee nieuwe boeken kunnen publiceren; een kinderboek en een roman.

'Wegwezen!' heeft als ondertitel: 'Vlucht uit de Grebbestreek' en is geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar. "Tijdens de mobilisatietijd speelt Niek in de loopgraven en denkt dat oorlog lekker spannend zal zijn, totdat hij op 10 mei 1940 met de realiteit wordt geconfronteerd", vertelt Janny over het kinderboek.

Per rijnaak moet hij vluchten naar Goeree Overflakkee, maar de boot vaart niet verder dan Schoonhoven, omdat er bij Rotterdam flink gevochten wordt. In alle haast wordt onderdak gevraagd bij de mensen die langs de Lek wonen. "Zullen zij hun deuren voor de vluchtelingen openzetten? Wegwezen! is een spannend boek met een vleugje humor", legt Janny uit.

Vakantiekolonie
"Mijn roman 'Duinvlinder' speelt zich af in de jaren vijftig. Maartje moet op zevenjarige en tienjarige leeftijd naar het vakantiekoloniehuis in Egmond, omdat ze zo mager en bleek is. Ze heeft daar verschrikkelijk heimwee, kan moeilijk wennen aan het massale groepsgebeuren en de strenge regels en voelt zich intens alleen."

"Wanneer ze weer thuis is, kan ze niet praten over alles wat er in het tehuis gebeurd is. Ze stopt die nare weken diep weg, maar nooit komt ze er los van. Ook als volwassenen is ze nog altijd bang voor grote groepen en voelt ze zich regelmatig afgewezen. Op oudere leeftijd denkt Maartjes man haar te verrassen met een paar dagen in een hotelletje in Egmond. Als blijkt dat dit hotel in het pand van het oude koloniehuis zit, komt Maartjes jeugdtrauma in alle hevigheid naar boven. Zal ze eindelijk die nare jeugdervaringen kunnen verwerken en zich zo vrij voelen als een vlinder?"

Bleekneusjes
'Duinvlinder' schreef Janny doordat ze via haar redacteur bij uitgeverij De Banier op de geschiedenis van de zogenaamde bleekneusjes in de koloniehuizen gewezen werd. "Urenlang heb ik research gedaan naar het wel en wee in zo'n tehuis door middel van boeken en vooral internetsites en forums. Het boeide me enorm. Moet je je voorstellen dat je als zevenjarige zomaar zes weken van huis weg moet en in een wildvreemde omgeving terecht komt. En dat terwijl je ouders dan één keertje op bezoek mogen komen! Afschuwelijk! Op forums las ik de hartenkreten van mensen die in deze tijd als volwassene nog last hebben van allerlei psychische klachten als gevolg van hun tijd in een koloniehuis. Dat raakte me enorm, zodat ik wist: hier wil ik over schrijven."

"Door middel van een verzonnen hoofdpersoon in een eveneens fictief koloniehuis. Maar de historische feiten daar rondom kloppen allemaal. Het jeugdboek 'Wegwezen!' schreef ik, nadat ik eerder twee romans over de evacuatie in 1940 had geschreven, namelijk 'Verborgen bloem' en 'Verborgen lied'."

Hele hart
Janny heeft geen bijzondere doelen voor ogen met haar boeken. "Natuurlijk zit er een boodschap in mijn boeken, maar die zet ik er niet bewust in. Ik heb geen doel voor ogen, maar hou gewoon veel van verhalen verzinnen. Wel kan ik niet om mezelf heen en schrijf vanuit mijn hele hart. En ja, dan is het onmogelijk om aan mijn diepste overtuiging voorbij te gaan, namelijk dat een leven met Christus pas werkelijk een rijk leven is. Dit zullen de lezers zeker in mijn romans opmerken."

Beide boeken zijn in elke boekwinkel te koop of kunnen daar besteld worden. 'Duinvlinder' kost € 17,95. De prijs van 'Wegwezen!' is €10,95.

Volgend jaar verschijnen naar verwachting deel 7 van de Jens-en-Jolien-serie (voorjaar) en een vervolg op Duinvlinder. Het is de bedoeling dat dit boek, getiteld 'Vlinderlicht', in het najaar van 2020 verschijnt.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }