• De munitie wordt ingeladen en even later tot ontploffing gebracht.
• De munitie wordt ingeladen en even later tot ontploffing gebracht. (Foto: Peter Stam)

EOD haalt oude granaten en mijn uit woning in Nieuw-Lekkerland

  •   85 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • De explosievenopruimingsdienst (EOD) van defensie heeft woensdagavond 18 september 2019 diverse mortiergranaten, geweergranaten en een antipersoneelsmijn uit een woning aan de Marslaan in Nieuw-Lekkerland gehaald.

Het ging om verzamelobjecten uit de Tweede Wereldoorlog. De EOD kwam aan het einde van de middag met een vrachtwagen en een pick-up met spoed ter plaatse om de aangetroffen spullen uit de woning te halen. Later op de avond werd het tot ontploffing gebracht op de gemeentewerf aan het Koggeplantsoen in Nieuw-Lekkerland.

De oude munitie werd ontdekt tijdens een normale politiecontrole. De betreffende bewoner heeft een vergunning voor het bezit van diverse oude munitie. Van een aantal objecten kon echter niet met zekerheid worden vastgesteld dat er geen kruit meer in zat.

Hoewel de eigenaar geen kwaad in de zin had en slechts verzamelaar is, werd bij de politie het zekere voor het onzekere genomen en de EOD gewaarschuwd. De medewerkers van defensie kwamen met spoed ter plaatse. Een aantal objecten werd meegenomen, omdat er òf nog een beetje kruit in zat of dat niet kon worden vastgesteld dat de objecten helemaal leeg waren.

Volgens de eigenaar van de spullen was er eigenlijk weinig aan de hand. "Dat wat ze weg hebben gehaald, is ooit gewoon op een beurs legaal aangeschaft. Dat kon ooit open, maar zat nu vast, waardoor ze niet konden zien of alles leeg was."

Het Tweede Wereldoorlogmateriaal is door de EOD meegenomen en later op de avond met een hulpexplosief tot ontploffing gebracht op het terrein achter het Koggeplantsoen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }