Afbeelding
Foto: Bert Bons

Taalfeest in de bibliotheek van Alblasserdam

Algemeen 127 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Van maandag 9 tot en met zondag 15 september is het de Week van de Alfabetisering. Dan is er landelijk extra aandacht voor (beter) Nederlands leren spreken, lezen en schrijven. In de bibliotheek van Alblasserdam is op maandag 9 september het Taalfeest.

Verhalenverteller Nico van Lent komt langs en vertelt een aantal verhalen in eenvoudig te begrijpen Nederlands. Het Taalfeest is tussen 10.00 en 11.30 uur. Aanmelden hoeft niet, iedereen is welkom.

Els van Oost van de Bibliotheek AanZet: "Naar verhalen luisteren is een ontspannen manier om met de Nederlandse taal in aanraking te komen. Daarnaast verbindt het mensen. Na afloop napraten is niet alleen goed voor het oefenen van Nederlands, maar ook gezellig."

Taalpunt
Elke maandag is van 10.00 tot 12.00 uur het Taalpunt in Bibliotheek Alblasserdam. Wie meer wil weten over (beter) leren Nederlands spreken, lezen en schrijven kan daar terecht voor persoonlijk advies. Ook als je iemand anders kent die dit moeilijk vindt, kun je terecht bij het Taalpunt. Vrijwilligers kijken samen met je naar de mogelijkheden om Nederlands te leren. Het Taalpunt is er voor iedereen, aanmelden hoeft niet en het kost niets.

Samen oefenen
Het Taalcafé is ook elke maandagochtend in de bibliotheek van Alblasserdam. "De Nederlandse taal oefenen bij de bibliotheek is een welkome aanvulling op de lessen Nederlands die mensen al volgen, want een paar uurtjes les per week is niet genoeg om de taal echt onder de knie te krijgen", aldus Els van Oost.

Taalcoach worden
"De vrijwilligers zijn onmisbaar", zegt Els. "Zij helpen wekelijks mensen met het oefenen van de Nederlandse taal of geven informatie over het aanbod in het Taalpunt. We zien dat vrijwilligers er veel plezier aan beleven. Mensen bouwen vaak een bijzondere band met elkaar op." Alle vrijwilligers krijgen een training als ze beginnen. En regelmatig praten we hen bij over ontwikkelingen en nieuw lesmateriaal. Er zijn altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Dus wie het leuk lijkt én tijd heeft, kan zich aanmelden via taalpuntalblasserdam@debibliotheekaanzet.nl."

Week van de Alfabetisering
Zo'n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. En dat zijn niet alleen mensen die nieuw in Nederland zijn. Ook mensen die hier geboren en getogen zijn, kunnen veel moeite hebben met lezen en schrijven. De Bibliotheek AanZet zet zich samen met andere organisaties en vele taalvrijwilligers het hele jaar in om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen bij het (beter) leren lezen, schrijven en spreken. Want wie de taal beheerst, kan zich beter redden in het dagelijks leven. Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 9 tot en met 15 september, is er landelijk aandacht voor (beter) leren lezen en schrijven. Ook bij de Bibliotheek AanZet zijn er extra activiteiten. Voor meer informatie: www.debibliotheekaanzet.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden