Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Timmerdorp Alblasserdam

Geslaagde eerste uitvoering van Timmerdorp Alblasserdam

  •   180 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Voor de allereerste  uitvoering van Timmerdorp Alblasserdam hadden zich vorige week 75 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 14 jaar opgegeven en daarmee waren direct alle beschikbare plaatsen opgevuld.

De organisatie zag zich hierbij tijdens het opbouwen op maandag al direct geconfronteerd met het probleem, wat te doen met de te verwachten temperatuur van 32 graden Celsius. Besloten werd het hitteplan te volgen en een bericht op Facebook te plaatsen. Op dinsdag zou er om 11.30 uur  een overleg tussen organisatie, vrijwilligers en ouders zijn om te besluiten door te gaan of om 13.00 uur te stoppen. Kinderen mochten ter verkoeling ook een watergun meenemen.

Dinsdagmorgen 27 augustus kwamen 75 kinderen vol goede moed en voorzien van hamer en zaag naar sportpark Souburgh om te proberen in tweeënhalve dag een volwaardige hut te bouwen. Ondanks de hoge temperatuur werd in goed overleg besloten om door te bouwen en in de middag een watergevecht te houden. Met medewerking van een aantal sponsors was er voor de kinderen de gehele week vrij drinken en fruit beschikbaar zodat ze voldoende vocht tot zich konden nemen.

Het weer
Plotseling opkomende harde rukwinden zorgden er op woensdagmorgen voor dat een hut in elkaar zakte en een tent bijna in het luchtruim verdween. Hekken werden geschoord en windvangers zoals vlaggen werden zoveel mogelijk verwijderd. Ook nu werd er weer een bericht naar de ouders uitgedaan dat vanwege de te verwachten zeer zware regenval er mogelijk binnen activiteiten zouden zijn en de kinderen ook om 12.30 mochten komen. Gelukkig is niets zo onvoorspelbaar als het weer. Na toch begin gemaakt te hebben met bouwen zijn de kinderen halverwege de morgen 20 minuten binnen geweest en hebben ze de rest van de dag onder prachtige omstandigheden verder kunnen bouwen.

Jury
Na twee dagen betrekkelijke rust op het bouwterrein was het donderdagmorgen een drukte van belang, want die middag zou een jury de hutten komen beoordelen. Vele hutten kregen een totale metamorfose door hun aankleding. De molens werden voorzien van vlaggen en in vreugdestand gezet. Het Energiehuis werd voorzien van een windmolen en zonnepanelen terwijl de buren hun huis omtoverden tot hengelsportwinkel de Snuffelhoek compleet met leefnetten, hengels, werpmolens en sportprijzen.

Helaas kon het energiehuis nog niet genoeg stroom leveren en was het daardoor onmogelijk de werking van de tijdmachine uit te testen. Door de storm was de SS Ahoy helaas vertraagd en was het daardoor ook relatief rustig in het Beach house. Het leger kon zich vrolijk vermaken aan hun bar omdat de ophaalbruggen van de strijdlustige kasteelheren niet naar beneden wilden zakken en zo konden de overige bewoners genieten van een rustige middag op hun eigen terras.

Meesterbouwers
Na de lunch werden de kinderen in afwachting van de jury verzocht allemaal naar hun eigen hut te gaan. De jury, bestaande uit wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam, directeur Rob van Hal van de SNS bank en directeur Piet van de Bos van BO-Ass Financiële Diensten, kregen de zware taak op zich om aan de hand van diverse criteria een hut aan te wijzen waarvan de bouwers zich meesterbouwer 2019 zouden mogen noemen. Niet alleen originaliteit telde mee, maar ook veiligheid, schoonhouden van omgeving, onderlinge samenwerking en mate van hulp van ouder of vrijwilligers. Als beloning van hun inspanningen kregen alle kinderen een medaille en mogen zei zich Kluskanjer 2019 noemen.

En waar het voor alle aanwezigen moeilijk was een favoriet aan te wijzen was de jury er verrassend snel uit en werden de bouwers van Hut 7 met de naam 'Het Energiehuis' gekroond tot Meesterbouwer 2019. Dat dit wel een heel speciaal bouwwerk was werd later op de middag bevestigd toen zonder problemen de gehele hut opgeladen en mee naar huis genomen werd. Moe maar voldaan, en met dank aan de vele vrijwilligers, werd zo een basis gelegd voor een nieuwe editie in 2020.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }