• Waterpret in het Papendrechtse zwembad. (archieffoto)
• Waterpret in het Papendrechtse zwembad. (archieffoto) (Foto: Richard van Hoek Fotografie)

Piekdagen in zwembaden door hitterecord

  •   212 keer gelezen

REGIO • Het hitterecord in juli zorgde voor piekdagen in de zwembaden in Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en Papendrecht. Een bezoekersrecord was er niet, daarvoor waren er te weinig warme dagen.

De zomer van 2018 blijft vanwege de langdurige hitte in dat jaar qua aantallen uitsteken boven 2019. Wel waren er piekdagen voor de zwembaden in de regio. Er moest extra personeel en soms zelfs beveiliging worden ingezet.

Meer incidenten
In Papendrecht waren er meer incidenten. Monique Kooi, bedrijfsleider bij Zwembad Papendrecht, vindt dat logisch. "Veel mensen op een kleine oppervlakte geeft vlug irritatie. Ik had drie man beveiliging ingehuurd op sommige dagen, om alles op het grasveld in goede banen te leiden."

"De inzet van beveiligers is preventief," aldus Kooi. "Je wilt voorkomen dat het wordt zoals in bijvoorbeeld Ridderkerk. Alcohol en drugs wil ik hier niet binnen hebben. Meisjes lastig vallen, daar wil ik niet eens aan denken. Maar je moet op alle vlakken alert zijn, kleine kindjes die los lopen bijvoorbeeld."

Op normale dagen lopen er rondom het Papendrechtse bad twee mensen. "Tijdens de drukte moest ik soms acht mensen inschakelen, plus beveiliging, meerdere dagen achter elkaar."

'Plek zat'
In Nieuw-Lekkerland was de inzet van beveiligers niet nodig, maar ook daar was het extra druk. Janneke van Klink van Zwembad Schoonenburg: "Er kwamen meer mensen van omliggende dorpen dan anders. Mensen belden: zijn jullie open, want elders mogen we er niet meer in vanwege de drukte. Wij hebben plek zat, dus we zeiden: 'Kom maar'."

Uit Rotterdam
"Er komen regelmatig mensen uit Rotterdam. Die zeggen: het is hier zo heerlijk rustig. Gelukkig hebben we hier nooit vervelende incidenten. Daar waren we wel bang voor. We dachten: als mensen die zich misdragen er elders niet meer in mogen, komen ze misschien naar ons."

Eén waarschuwing
Ook in Zwembad Blokweer deden zich niet meer incidenten voor. Manager Ad van 't Hof: "We hebben in deze omgeving minder problemen dan in de grote steden. We tolereren geen problemen; we geven altijd één waarschuwing, nooit een tweede. Bij een tweede misdraging sta je buiten. Wekelijks komt de politie koffie drinken, er is een open dialoog. De politie kan hier snel zijn als dat zou moeten, maar dat is nog nooit nodig geweest."

Bezoekersaantallen
De bezoekersaantallen laten goed zien hoe het weer was in de afgelopen jaren. In de hete zomer van 2018 was er een duidelijke piek.

In Zwembad Blokweer in Alblasserdam waren de aantallen als volgt:
2017: 4.666 bezoekers (1 juli tot en met 31 augustus).
2018: 5.037 bezoekers (1 juli tot en met 31 augustus).
2019: 3.109 bezoekers (1 juli tot en met 6 augustus).

In Zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland waren de aantallen van mei tot en met juli als volgt:
2017: 21.916 bezoekers.
2018: 28.820 bezoekers. 
2019: 20.237 bezoekers.

In Zwembad Papendrecht waren de aantallen van mei tot en met juli als volgt:
2017: 41.642 bezoekers (alleen het buitenbad).
2018: 56.692 bezoekers (alleen het buitenbad).
2019: 42.839 bezoekers (alleen het buitenbad).

Hygiëne
Door de hoge temperaturen moesten (buiten)baden meer moeite doen om het water te laten voldoen aan de eisen voor hygiëne. Alleen voor Zwembad Blokweer gold dat laatste niet; in dit binnenbad wordt het water op een constante temperatuur van 28 graden gehouden.

Zwembad Schoonenburg (Nieuw-Lekkerland) moest extra chloor inkopen. Het Papendrechtse bad moest vaker spoelen. Er wordt daar chloor aangemaakt middels zoutelektrolyse.

Openingstijden
Het verruimen van openingstijden gebeurde alleen in Nieuw-Lekkerland. Van Klink: "In juli gingen we al open om tien uur, tot 's avonds half acht. Normaal zijn we vanaf twaalf uur open. In juni waren we niet eerder maar wel wat langer open, tot negen uur, zodat vaders na het werk nog konden zwemmen."

Van Klink vond het werken tijdens de hitte zwaar. "Het was gevoelsmatig 50 graden in het kassagebouw. Dat heeft een plat dak. De kiosk ook, daar was het ook heel heet. En het personeel bij het bad staat steeds in de zon. Ik had het met hen te doen."

Niet verantwoord
Kooi: "Om medewerkers in extreme hitte langer te laten werken is niet verantwoord. Er is wel gevraagd om verruiming van de openingstijden, maar maar je moet ook de veiligheid kunnen garanderen." Alblasserdam hanteert in de zomervakanties een vakantierooster, onafhankelijk van de temperatuur.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }