Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: nl.123rf.com

Geen onderzoek naar verbod op lachgas in Papendrecht

  •   150 keer gelezen

PAPENDRECHT • Graag hadden de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP een onderzoek willen starten naar de mogelijkheden om de verkoop, het gebruik en het bezit van lachgas in de gemeente te verbieden.

Maar ze kregen donderdagavond 18 juli tijdens de gemeenteraadsvergadering geen steun van de overige partijen. Die vonden dit geen taak van de lokale overheid en wilden landelijke onderzoeken en de landelijke wetgeving afwachten.

Het PAB, VVD, D66, OP, GroenLinks en Pvda volgden de redenatie van het gemeentebestuur. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke gaf aan waarom hij een onderzoek in Papendrecht naar het verbieden van lachgas niet zag zitten.

Moerkerke vertelde dat het volgens de politie niet mogelijk is om te handhaven op het gebruik van lachgas, omdat het niet te meten is in bijvoorbeeld het bloed.

Zorgen delen
Hij deelde overigens de zorgen, maar zei ook dat het wat hem betreft niet duidelijk is of het gebruik van lachgas schadelijk is. "Daarnaast zijn de juridische mogelijkheden om het te verbieden beperkt, vervolgde burgemeester Moerkerke. "Er zijn gemeenten die gebiedsverbod instellen voor lachgas, maar die doen dat op oneigenlijke redenen, namelijk met het ventverbod."

Verder deelde de burgemeester mee dat het Ministerie van Volksgezondheid bezig is om lachgas op de drugslijst te krijgen. "Als er meer bekend wordt, doen we daar iets mee."

Niet afwachten
De drie christelijke partijen in Papendrecht wilden daar niet op wachten. "Er zijn acht gemeenten in Nederland die het willen aanpakken. Wij zien voor Papendrecht ook voldoende mogelijkheden om een signaal af te geven", zo redeneerde Egbert Lichtenberg van het CDA.

Slagroom
Jaap Hoogeveen (PAB) vroeg zich af hoe zo'n verbod er dan uit zou moeten zien. "Lachgas zit ook in slagroom. Kan ik dan straks geen appeltaartje met slagroom meer bestellen omdat slagroom verboden is?"

Hij kreeg de lachers op zijn hand, maar Lichtenberg was van mening dat de vergelijking met slagroom voorbij gaat aan de ernst van de problematiek van het gebruik van lachgas. Volgens hem heeft bijvoorbeeld het Trimbos Instituut duidelijk aangegeven wat de gevolgen zijn voor de volksgezondheid bij gebruik van lachgas. "In Papendrecht speelt de problematiek op meerdere plekken", weet Lichtenberg.

"De zorg wordt heel erg gedeeld", reageerde burgemeester Moerkerke. "Maar we kunnen pas gaan handhaven als we meer in handen hebben dan de huidige wetgeving."

Met deze opmerking had hij de meerderheid van de raad aan zijn zijde, die landelijke onderzoeken en wetgeving wil afwachten.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }