Logo hetkontakt.nl/klaroen

Gemeente Papendrecht gaat weer geld steken in buurtfeesten

  •   244 keer gelezen

PAPENDRECHT • Papendrecht gaat straat- en buurtfeesten in het dorp stimuleren met een bijdrage vanuit de gemeentekas.

Op initiatief van de ChristenUnie heeft een meerderheid van de gemeenteraad op donderdagavond 18 juli het besluit genomen om subsidies weer in te voeren voor buurtfeesten zoals een barbecue of spelletjesmiddag. Tot enkele jaren geleden konden organisatoren bij de gemeente aankloppen voor een (kleine) bijdrage aan dergelijke feesten, maar die subsidie is afgeschaft.

Sociale contacten
"Deze activiteiten zorgen voor een versterking van de sociale contacten. Daarom vinden we het jammer dat die zijn afgeschaft", redeneert Pieter-Jan den Dekker van de ChristenUnie (CU). Zijn partij diende tijdens de vergadering een motie in om de subsidie weer in te voeren.

Het kostte hem moeite om tijdens de raadsvergadering een meerderheid te vinden voor het plan. Het gemeentebestuur gaf het advies mee aan de raadsleden om de motie niet te steunen. "We vinden het geen taak van de gemeente om subsidie te verlenen op drank en spijs", zo redeneerde het college. Aanvankelijk ging het PAB (Papendrechts Algemeen Belang), veruit de grootste partij in Papendrecht, hierin mee.

Teleurgesteld
CU-woordvoerder Den Dekker reageerde erg teleurgesteld. "Het gaat om de samenhang en de cohesie in de wijk. Jammer dat het college ons voorstel van de framing voorziet; 'drank en spijs'. Als dat de graadmeter is, dan kunnen we veel activiteiten die met participatie te maken hebben, ook zo wegzetten. Want daar wordt ook gegeten en gedronken."

Vervolgens citeerde hij uit het collegeprogramma waarin staat dat voorstellen voor dergelijke wijkinitiatieven de steun verdienen van de gemeente.

Ruime meerderheid
Later tijdens de vergadering kondigde fractievoorzitter André Stremler van het PAB aan dat zijn partij toch voor de subsidie zou gaan stemmen, waardoor de motie van de ChristenUnie opeens op een ruime meerderheid van de raad kon rekenen.

Uiteindelijk stemden alleen D66 en VVD tegen het plan voor subsidie aan straat- en buurtfeesten. "Dit is geen gemeentelijke taak, het Oranjefonds kan hier prima in helpen", redeneerde Marco de Haas van de VVD.

Verder kijken
Intussen is de ChristenUnie blij met de subsidie voor straat- en buurtfeesten, die nu opnieuw ingevoerd wordt. De partij kijkt hierbij verder dan alleen het leuke feestje met omwonenden, dat nu nog leuker kan worden.

Pieter-Jan den Dekker: "Als je je buren vaker spreekt en ook tijdens zo'n feest of burendag, dan is het daarna eenvoudiger om iemand aan te spreken bij overlast of juist om hulp te vragen als dat nodig is", legt hij uit. "Het kan ook vereenzaming tegen gaan en dat is in onze maatschappij een groeiend probleem."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }