Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Bij het Lancaster monument in de Oostpolder zal op 21 juli 2019 om 14.30 uur met een sobere plechtigheid  de crash van de Lancaster ‘Popeye’ op 21 juli 1944 worden herdacht.
• Bij het Lancaster monument in de Oostpolder zal op 21 juli 2019 om 14.30 uur met een sobere plechtigheid de crash van de Lancaster ‘Popeye’ op 21 juli 1944 worden herdacht.

Herdenking 75 jaar crash Lancaster Popeye

  •   95 keer gelezen

PAPENDRECHT • Op zondag 21 juli wordt de crash van de Lancaster Popeye boven Papendrecht herdacht, die precies 75 jaar daarvoor plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 21 juli 1944 stortte de Engelse Lancaster bommenwerper met de bijnaam Popeye neer in de polder achter het Oosteind, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. Ze werden begraven op de Algemene Begraafplaats, alwaar zij ieder jaar op 4 mei worden herdacht met het leggen van bloemen op hun graven.

Het vliegtuigwrak, dat ver in de bodem van de polder rustte, werd in 2002 geborgen, omdat er woningbouwplannen voor de Oostpolder waren ontwikkeld en er onzekerheid bestond of er nog bommen aan boord waren. Op 21 juli 2004, precies 60 jaar na de crash, werd een monument onthuld door nabestaanden van de bemanning. Een indrukwekkende, ontroerende plechtigheid. Op 4 mei 2016 volgde de onthulling van een informatiebord bij het monument, door de dochter van een van de bemanningsleden.

Omdat het op 21 juli 2019 precies 75 jaar geleden is, dat de Popeye zijn laatste, fatale, vlucht maakte, is besloten deze tragische gebeurtenis in herinnering te brengen met een sobere herdenking bij het monument, waar de Lancaster driekwart eeuw eerder neerstortte.

Het programma voor deze herdenking tussen 14.30 uur en ongeveer 15.15 uur omvat de volgende onderdelen: een welkomstwoord door Peter Jan van der Giessen, voorzitter werkgroep Lancaster Popeye, onderdeel van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht; een toespraak door burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht; een toespraak door Margré van Wijngaarden, voorzitter Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, het taptoe signaal, gespeeld door Edward Renneberg; een minuut stilte, het leggen van krans en bloemstukken en gelegenheid voor bloemenhulde door belangstellenden.

In de bibliotheek zijn tijdelijk vitrines ingericht met foto's en voorwerpen van de Lancaster 'Popeye' en zijn bemanning. Nóg meer informatie is te zien in de Lancasterzaal van Museum Dorpsbehoud.     

Bij de foto: Bij het Lancaster monument in de Oostpolder zal op 21 juli 2019 om 14.30 uur met een sobere plechtigheid  de crash van de Lancaster 'Popeye' op 21 juli 1944 worden herdacht.                                              

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }