Logo hetkontakt.nl/klaroen

Sophie Lammers (8) uit Papendrecht met 'Portret van Rembrandt' in Rijksmuseum

  •   102 keer gelezen
• De tekening van Sophie Lammers.
• De tekening van Sophie Lammers.

PAPENDRECHT • De achtjarige Sophie Lammers  uit Papendrecht is met haar 'Portret van Rembrandt' doorgedrongen tot de selectie voor de grote landelijke tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'.

Sophie's 'Portret van Rembrandt' is één van de 260 geselecteerde kinderkunstwerken, die een plekje krijgen in de tentoonstelling.

Meedoen aan de Rembrandt wedstrijd was voor Sophie een kwestie van 'je weet maar nooit'. Sophie tekent graag en had via het Jeugdjournaal gehoord dat het mogelijk was om mee te doen.

De wedstrijd 'Lang Leve Rembrandt', uitgeschreven door het Rijksmuseum, is een landelijke wedstrijd met uitstraling naar deelname uit landen over de hele wereld. Aanleiding voor de wedstrijd is het Rembrandtjaar dat dit jaar wordt gehouden. De wedstrijd is bedoeld  als een ode aan het werk van de grote meester Rembrandt van Rijn. De opdracht was om een werk te maken dat is geïnspireerd op Rembrandt.

Het Rijksmuseum ontving de afgelopen maanden 8390 inzendingen voor de zomertentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt', waaronder bijna 900 van kinderen. Iedereen kon tussen 1 februari en 31 maart een eigengemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt insturen. In totaal zullen 563 inzendingen getoond worden in het Rijksmuseum onder de titel: 'Lang Leve Rembrandt'.

Eigen verhalen
De kunstwerken vertellen elk hun eigen verhaal, soms vrolijk, dan weer ontroerend. Geïnspireerd door Rembrandt portretteerde een groot aantal kunstenaars hun geliefde, hun kind, hun vader of moeder, een vriend of zichzelf. Een groot aantal inzenders koos voor een bestaand schilderij of bekende ets van Rembrandt als bron van inspiratie. Sommigen maakten een directe kopie, anderen varieerden in stijl, medium en techniek of werkten conceptueel. Met 90 verschillende versies van de Nachtwacht, 260 kinderkunstwerken en 118 zelfportretten van Rembrandt wordt de ongekende creativiteit van alle kunstenaars straks in de tentoonstelling duidelijk zichtbaar.

Op 15 juli wordt de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt feestelijk geopend. De tentoonstelling blijft tot en met 15 september te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. "Fantastisch dat zoveel mensen kunstwerken hebben ingestuurd voor 'Lang Leve Rembrandt'. Van jong tot oud, Rembrandt blijft inspireren", aldus Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }