• De betrokkenen bij de Gondelvaart, met v.l.n.r. Arie den Boer, Ap Kremer, Jan van Steenis, Ilse van der Plas en Ilim Akcay.
• De betrokkenen bij de Gondelvaart, met v.l.n.r. Arie den Boer, Ap Kremer, Jan van Steenis, Ilse van der Plas en Ilim Akcay. (Foto: Bert Bons)

Plannen om Gondelvaart te 'stroomlijnen'

  •   319 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Stichting Op de Alblas heeft enkele maatregelen genomen om de Gondelvaart die op zaterdag 14 september wordt gehouden, op rolletjes te laten verlopen.

De belangrijkste maatregel is dat route van de Gondelvaart korter gemaakt worden. De Gondelvaart zal vertrekken vanaf het brede stuk van de Alblas nabij Oosteinde nummer 42 in Oud-Alblas. De vorige drie edities werd er gestart bij restaurant De Krom, bijna een kilometer verderop richting het oosten.

Kortere vaartijd
Door een nieuw startpunt dichterbij Alblasserdam te kiezen, gaat de organisatie ervan uit dat de vaartijd korter is en meer mensen in Alblasserdam de aankomst van het schouwspel over het water kunnen bijwonen.

"Het lukte ons de vorige keer niet om daar op de afgesproken tijd aan te komen, dat vonden we vervelend voor de mensen stonden te wachten bij de sluis op de Dam", vertelt Arie den Boer. Samen met Linda Maat, Ap Kremer en Jan van Steenis vormt hij stichting Op de Alblas, die het tweejaarlijkse evement organiseert.

De Gondelvaart wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 september 2019, voorafgaand aan de week van het Havenfestival. "Andere keren was de Gondelvaart op vrijdag, maar toen vond het plaats ín de week van het Havenfestival. Toen kon het niet op zaterdag, want dan zou het gelijk vallen met de afsluiting van het Havenfestival. Dat wilde het Havenfestivalcomité niet. Dit keer doen we het vóór Havenfestival. Omdat we nu niet gebonden waren aan hun programma, leek ons de zaterdag een betere dag. Dan kunnen deelnemers overdag nog werken aan hun bootje en 's avonds meevaren."

Nieuwe rondvaartboot
Stichting Op de Alblas heeft Ilse van der Plas en Ilim Akcay van Touristinfo bereid gevonden om met hun gloednieuwe rondvaartboot de Fop Smit de vloot aan te voeren. Voorheen werd dat gedaan door de Glashopper, maar die is uit de vaart gehaald. Belangstellenden kunnen een arrangement bespreken op de Fop Smit van Touristinfo, die riante zitgelegenheid biedt aan 52 passagiers. Voorzien van een hapje en een drankje kunnen zij als het ware op de eretribune het schouwspel van de Gondelvaart volgen.

Sport en spel
Het thema van de gondelvaart van 2019 is 'Sport en Spel'. Jan van Steenis: "Maar we zijn heel flexibel richting onze deelnemers. Ook kleine bootjes zonder thema mogen meevaren, als ze maar verlichting hebben. Het gaat om creativiteit en gezelligheid. Hoe meer boten, hoe meer vreugde. Het moet een feest zijn om mee te varen."

Toch loont het de moeite om de boot te versieren. Er zijn namelijk drie geldprijzen te verdienen voor de mooist versierde boten: 400 euro, 200 euro en 100 euro. Op de route kunnen omwonenden meedoen aan een wedstrijd voor de mooist verlichte tuin. De winnaar hiervan ontvangt een dinerbon voor twee personen.

Om 19.30 uur starten de gondels (bootjes en aangestuurde pontons) vanaf het brede stuk van de Alblas ter hoogte van het Oosteinde 42 in Oud-Alblas. De aankomst bij de sluis in Alblasserdam wordt om uiterlijk 22.00 uur verwacht.

Aanmelden voor de gondelvaart en de mooist verlichte tuin kan bij Linda Maat via maat@arjan-linda.nl. Wie mee wil varen met rondvaartboot Fop Smit van Touristinfo Alblasserdam kan mailen of bellen: contact@touristinfo-alblasserdam.nl of 078-6932114.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }