Afbeelding
Foto: Stockfoto

Papendrecht in 2030: minder inwoners, meer huizen

Algemeen 536 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht wil tot het jaar 2030 ongeveer 650 nieuwe woningen bouwen. Dat blijkt uit het Papendrechts Woonplan 2020-2030, dat woensdagavond behandeld werd tijdens de commissie Ruimte.

Er moeten meer huizen komen in Papendrecht, maar tegelijkertijd zal de bevolking naar verwachting gaan afnemen van ongeveer 32.000 nu naar 31.400 inwoners in 2030.

Een verklaring hiervoor is eenvoudig; de gemiddelde omvang van een huishouden zal de komende jaren naar verwachting iets afnemen.

Groeiambitie
Naast het bouwen van woningen voor de groei van de eigen, Papendrechtse bevolking, wil de gemeente extra woningen bouwen om bij te dragen aan de versterking van de sociaal-economische positie van de Drechtsteden. Hoewel Papendrecht geen grote uitbreidingslocaties meer voorhanden heeft, verwacht men ook een klein steentje bij te kunnen dragen aan de groeiambitie van de Drechtsteden.

Er is volgens de gemeente momenteel een grote goedkope woningvoorraad, waardoor mensen met een hoger inkomen lastig een woning naar hun wens kunnen vinden. Het aantal sociale huurwoningen wordt vooralsnog niet uitgebreid. Ook het aantal goedkope koopwoningen wordt niet verder uitgebreid. Er komen vooral koopwoningen bij vanaf 300.000 euro. Gehoopt en geprobeerd wordt om de doorstroming vanuit goedkopere koopwoningen en huurwoningen naar deze soort woningen te bevorderen.

Overal in Papendrecht
De woningen die tussen 2020 en 2030 gebouwd gaan worden, zullen overal in Papendrecht komen te staan. Met name komen er veel woningen op het Merwehoofd (59), Oostpolder (38), het Land van Matena (142), het centrum (212), Molenvliet (100) en Westpolder (100)  en Kraaihoek (125). In die laatste wijk zullen overigens ook bijna 100 woningen gesloopt worden in de komende jaren.

Het is nog onduidelijk of de vrijkomende ruimte door de verbouw- en nieuwbouwplannen van de scholen voor voortgezet onderwijs in Papendrecht een extra bijdrage kan leveren aan het bouwen van extra woningen in de komende tien jaren. Doordat de scholen mogelijk samen gaan bouwen, kan de gemeente in de toekomst mogelijk 200 tot 250 meer woningen bouwen op de vrijkomende ruimte, bovenop de 650 geplande woningen tot het jaar 2030. Maar omdat dit nog onduidelijk is, heeft de gemeente dit niet meegenomen in de huidige plannen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden