Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Arie Bakker (links) en zijn collega Jim Woudenberg.
• Arie Bakker (links) en zijn collega Jim Woudenberg. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Meesterslager Arie Bakker verkoopt meer dan vlees, ook voor klant met weinig tijd

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Meesterslager Arie Bakker in Alblasserdam wil vakman zijn voor de klant die een traditionele pot bereidt, maar ook voor mensen met weinig tijd om in de keuken te staan. In zijn vernieuwde winkel kan hij alle doelgroepen nog beter van dienst zijn.


De heropening vond plaats op donderdag 11 april. De winkel is sindsdien méér dan een slagerij. Klanten met weinig tijd die houden van kwaliteit, kunnen bij hem een kant-en-klare ovenschotel vinden, krokante frites met stoofvlees en zelfs desserts. En wie uren de tijd wil nemen om heerlijk te kokkerellen, vindt in de vitrines alle soorten vlees die passen op het menu van 'slow cookers', zoals draadjesvlees of rollade.

Kant-en-klaar
"Ons vak verandert snel. Toen ik 26 jaar geleden begon, had ik een heel ander assortiment", vertelt Bakker. "Na verloop van tijd kwamen de vlug-klaar artikelen, zoals slavinken en hamburgers. Het vervolg waren de schnitzels, shoarmavlees en diverse reepjes. Daarna kwamen de kant-en-klaarmaaltijden: hutspot, bami, nasi. Nu is het zover dat mensen het warm willen kopen. Daarom verkopen we sinds vorige week frites en stoofvlees. Op woensdag hebben we krokettendag. Je kunt het binnen bestellen, maar ook buiten. Voor de straatverkoop hebben we een rolluik in de winkel. Warme hamburgers verkopen we sinds een jaar of vijf. Dat was vanaf dag één een succes."

Vegetarisch
Bakker is ervan overtuigd dat hij als slager moet meegaan met zijn tijd. "Anders besta je straks niet meer. Je speelt in op wat de mensen willen en verwachten. Hoe ik weet wat klanten willen? Je leest vakbladen, spreekt vakgenoten en mensen in de cateringwereld. Je moet goed luisteren en mensen in de winkel spreken. Er is bijvoorbeeld steeds meer vraag naar vegetarische en veganistische producten, dus die verkopen we ook. Burgers op basis van soja bijvoorbeeld, of linzenburgers en een product op basis van cashewnoten. Overigens heb je ook de traditionele klant nog, ook voor die groep zijn we er."

Muren eruit
Dankzij de verbouwing, die vijf weken duurde, oogt de winkel ruimer dan voorheen. Bakker: "We hebben een aantal binnenmuren uitgebroken en de ruimte is een meter hoger. Twee jaar geleden zijn we begonnen met plannen maken. Ik ben heel veel donderdagen samen met mijn vrouw op stap geweest om in restaurants en andere winkels te gaan kijken. Zo deden we ideeën op."

Wijzend op de glazen wand tussen de keuken en de winkel: "Iets vergelijkbaars zagen we bij een bakker in België. Voor de verkoop van frites hebben we ons laten inspireren door onder andere de Frites Ateliers in Antwerpen en Amsterdam. Of het ook bij ons een succes zou worden was de vraag, maar ik merk nu al dat het raak is."

Missie
De uitbreiding van het assortiment brengt ook een andere manier van werken met zich mee. "Daarom heb ik een teamcoach ingeschakeld en heb ik zelf moeten leren om op een andere manier leiding te geven. Ik moet meer uit handen durven geven. Mede dankzij de coaching hebben we nu allemaal dezelfde missie en loopt iedereen warm voor de nieuwe manier van werken. Onze missie is dat de klant blij naar buiten gaat."

Klapzoenen
En hoe reageren de klanten tot nu toe? Met een grijns: "Klanten zijn enthousiast. Ik krijg bloemstukken en flessen wijn. Er zijn zelfs klanten van wie ik klapzoenen krijg."

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5