• Pauline en Gaby met de uitnodiging van het Gezondheidscafé.
• Pauline en Gaby met de uitnodiging van het Gezondheidscafé.

Gezondheidscafé in bibliotheek Papendrecht over chronisch ziek-zijn

  •   234 keer gelezen

PAPENDRECHT • In de bibliotheek aan de Veerweg in Papendrecht wordt op dinsdag 5 maart een Gezondheidscafé gehouden, waarin het verwerken dat je een ziekte hebt die niet meer overgaat, centraal staat.

Het daarbij om ziekten zoals COPD, hart- en vaatproblemen en diabetes. Praten over wat de ziekte met je doet. Beperkingen accepteren en plannen bijstellen. Zomaar wat thema's die aan de orde komen tijdens het Gezondheidscafé dat op dinsdagavond 5 maart in de bibliotheek aan de Veerweg in Papendrecht wordt gehouden. De organisatie is in handen van het Longfonds, Harteraad, Diabetesvereniging Nederland, Zorggroep ZGWA en BWI Papendrecht.

Praktijkondersteuner Pauline Westbroek vormt samen met vrijwilligster Gaby Lamie van Harteraad twee van de drijvende krachten achter de Gezondheidscafés. "Dit is alweer het vierde Gezondheidscafé dat we in Papendrecht houden", vertelt ze enthousiast. "Bij eerdere Gezondheidscafés kwamen de onderwerpen voeding, medicatie en beweging aan de orde. De opkomst was wisselend, maar we hopen met dit onderwerp veel belangstelling te trekken."

Presentatie
Tijdens het Gezondheidscafé op 5 maart geven praktijkondersteuners GGZ Linda de Vries-Renes en Paulien Schalk een boeiende presentatie, waarin de verschillende aspecten van het leven met een chronische aandoening de revue passeren. Zoals uitleg over de verschillende fasen in het ziekteproces en de lichamelijke én psychische aspecten die gekoppeld zijn aan het hebben van een chronische ziekte (zoals verwerking en gevoelens van eenzaamheid).

Ook de sociale kant wordt belicht. Want hoe moet je je leven aanpassen na de diagnose en in welke mate moeten partners rekening houden met de veranderde gezondheid van de ander?

Gaby: "Een chronische ziekte heb je niet alleen. Beperkingen die iemand heeft als gevolg van zijn of haar ziekte kunnen ook van invloed zijn op het leven en de toekomst van partners en gezinsleden. Daarom zijn ook zij van harte uitgenodigd voor het Gezondheidscafé op 5 maart."

Ontmoeting
Natuurlijk is er tijdens de avond ook veel ruimte voor ontmoeting met elkaar. Pauline: "Als je chronisch ziek bent, kun je je soms best alleen voelen. Dan is het fijn als je eens van gedachten kunt wisselen met iemand die in hetzelfde schuitje zit. We kijken uit naar een informatieve, maar vooral ook gezellig avond met elkaar!"

De bijeenkomst is in principe voor inwoners van Papendrecht, maar ook mensen uit andere woonplaatsen zijn welkom. In de toekomst wordt deze bijeenkomst naar verwachting ook in Dordrecht gehouden. Aanmelden is wenselijk en kan via gezondheidscafepapendrecht@gmail.com.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }