• Marianne (links) en Desirée maken al sinds hun kindertijd muziek.
• Marianne (links) en Desirée maken al sinds hun kindertijd muziek. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

'Snertconcert' bij jubilerende muziekvereniging Excelsior Alblasserdam

  •   256 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Alblasserdamse muziekliefhebbers richtten in oktober 1894 een fanfare op: Excelsior. Dit jaar viert de vereniging het 125-jarig bestaan.

Voor alle duidelijkheid: Excelsior is geen fanfare meer. Maar het enthousiasme voor samen muziek maken is onverminderd groot.

Twee zeer betrokken leden zijn Desirée Riera en Marianne van Erk. Desirée geeft klarinetlessen aan het opstaporkestje, Marianne is penningmeester.

Zorgen vergeten
"De vereniging betekent voor mij heel veel", vertelt Marianne. "Ik zit er 43 jaar bij, was twaalf toen ik begon. Het is ontspanning, het geeft je een goed gevoel als je kunt spelen met elkaar. Bij Excelsior kan ik even mijn zorgen vergeten."

Gevoel uiten
Desirée: "De gezelligheid is belangrijk voor mij. Ik speel klarinet sinds mijn achtste. Ik heb in Spanje gestudeerd. Ik ben nu 28, dus ik ben al twintig jaar bezig met klarinet spelen. Op mijn vijftiende begon ik met lesgeven. Je kunt zoveel doen met muziek. Ik kan mijn gevoel erin uiten. De interactie met publiek vind ik ook leuk."

Omschakelen
Doordat Excelsior ongeveer 25 jaar geleden van fanfare transformeerde tot harmonie, spelen er nu naast koperblazers, slagwerkers en saxofoons ook houtblazers, bijvoorbeeld op klarinet, dwarsfluit of hobo. De omschakeling van fanfare naar harmonie betekende dat Marianne afscheid moest nemen van haar bugel. "Ik moest omschakelen naar klarinet. Dat was raar, ik moest helemaal opnieuw beginnen."

Muziek en erwtensoep
De viering van het jubileumjaar start op zaterdag 16 februari met een 'snertconcert' in de Elthetokerk aan de Blokweerweg. Marianne: "Dat begint om 10.30 uur, het is vrije inloop. Mensen kunnen lekker komen luisteren en erwtensoep eten. Op het programma staat muziek van onder anderen Amy Winehouse en Tina Turner. Het harmonieorkest bestaat uit 35 muzikanten en staat onder leiding van onze vaste dirigent Dominique Capello." Ook de drie leerlingen van het opstaporkestje doen mee.

Lessen op school
Om het jubileum te vieren, volgen er na het snertconcert meer activiteiten. Desirée: "In maart ga ik vier weken lesgeven in groep 5 en 6 van 't Nokkenwiel. Ik volg zelf de muziekeducatieopleiding en wil de kinderen leren bewegen op ritme en muziek. We gaan boomwhackers gebruiken: holle buizen van verschillende lengte die een geluid laten horen als je ermee tegen bijvoorbeeld je arm of een tafeltje tikt."

Marianne: "Het project is een samenwerking met Kunstkanjers van de gemeente. In de loop van het jaar willen we meer met de scholen in Alblasserdam gaan doen."

Zomeravondconcert
Op maandag 8 juli verzorgt Excelsior een zomeravondconcert, met leerlingen van 't Nokkenwiel. Tijdens het Havenfestival op 21 september zorgt de blaaskapel van de vereniging voor een vrolijke noot én verkopen leden oliebollen. Op zaterdag 12 oktober staat er een reünie voor leden en oud-leden op het programma, met een receptie, huldiging van jubilarissen en een gezellige avond. Op zaterdag 2 november volgt een groot jubileumfeest in Landvast.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }