Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Vanuit zijn werkkamer heeft Mes uitzicht op het werelderfgoed.
• Vanuit zijn werkkamer heeft Mes uitzicht op het werelderfgoed. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Gerrit Mes uit Alblasserdam was kerkverlater en werd voorganger

  •   1417 keer gelezen

KINDERDIJK• Gerrit Mes uit Kinderdijk kreeg een behoudende kerkelijke opvoeding. Op zijn zestiende haakte hij af. Toch werd hij voorganger. 'Zijn' gemeente Jozua in Alblasserdam bestaat in april 25 jaar.

Als tiener voelde Gerrit Mes zich niet zo thuis in de kerk van zijn ouders. Toen de koster hem onterecht ergens van beschuldigde, liep Gerrit boos de kerk uit. "Ik wilde er nooit meer terugkomen."

Niet gelovig
Hij kreeg verkering met Marian Luthart, een meisje uit een niet-kerkelijk gezin. "Toen we trouwden, waren we niet gelovig. Maar ik dacht wel na over God. Ik vond het een onverdraaglijke gedachte dat Hij niet zou bestaan. Dan is het bestaan zinloos. Ik las ook wel in de Bijbel, maar daar werd ik chagrijnig van."

Ommekeer
Op een dag zaten Marian en Gerrit in een doopdienst; de zus van Gerrit liet zich dopen. "Wat we daar hoorden sprak ons zo aan, dat is de ommekeer geweest. We dachten: dit is de waarheid. Nadrukkelijk drong tot ons door dat Jezus voor ons gestorven is, dat we daar iets mee moesten. God overtuigde ons ervan, zonder dat je het precies kan vatten."

Verlegen jongetje
Hij grinnikt. "Dat durfden we niet gelijk aan elkaar te vertellen." Het duurde niet lang of ze gingen regelmatig naar de kerk. "Na ongeveer een half jaar hebben we ons laten dopen. Vanaf het begin was er het verlangen te gaan spreken. Apart, want ik was een verlegen jongetje. Via gospelgroep The Bridge waarin ik terecht kwam, ben ik gaan spreken. We traden op in allerlei kerken."

Briefje uit hemel
Leidinggevenden van de evangelische gemeente Jozua in Dordrecht kregen de jonge spreker in het vizier. Ze zochten iemand die diensten wilde leiden in een Alblasserwaardse dochtergemeente; een groeiend aantal leden kwam uit de polder. Ze vroegen Gerrit erover na te denken. "De vraag kwam als een briefje uit de hemel. We hadden al lang het verlangen iets te mogen betekenen in de Alblasserwaard."

Geleende pianist
Samen met hun vrienden Pieter en Inge Vrije begon het echtpaar Mes met het organiseren van diensten op zondagmiddagen, eens in de maand. "Dat was een beetje experimenteel." Na twee jaar 'experimenteren' startte de gemeente officieel, op 4 april 2003, met 23 volwassenen en kinderen. Een pianist leenden ze van de Dordtse moedergemeente. "We kwamen samen in Mavo De Blokkerd. Liever waren we in Nieuw-Lekkerland gestart, want in Alblasserdam waren al twee evangelische gemeenten. Maar in Nieuw-Lekkerland vonden we geen ruimte."

Familiegevoel
"Die eerste twee jaar zijn wel moeilijk geweest", erkent Mes. "We hebben best aan de weg getimmerd, plaatsten advertenties in kranten. Maar juist doordat we zo klein waren, was de drempel voor veel mensen hoog om te komen. Toch zijn er ook leden die terugverlangen naar die begintijd, juist vanwege het familiegevoel. Maar zelf vond ik die begintijd moeilijk en heb ik wel eens gedacht: is dit de wil van God of hebben wij hem verkeerd begrepen?"

Muziek
Na twee jaar kwam er groei in. Vandaag heeft de gemeente bijna duizend leden (inclusief kinderen) en een eigen gebouw in de Ampèrestraat. Ze willen een kerk zijn waar iemand die nooit een Bijbel las zich thuis kan voelen. "Ik heb een goede toetssteen omdat mijn vrouw er niet mee opgevoed is; als het te ingewikkeld wordt, laat ze me dat weten. En muziek speelt grote rol in onze samenkomst. Het is een middel om de moderne mens te bereiken, te ontroeren. Muziek maakt mensen ontvankelijk voor de boodschap die je daarna brengt. Maar het mag ook weer geen trucje worden."

Extra voorganger
Mes heeft zijn voorgangerschap altijd gecombineerd met een baan als timmerman. "Ik werk nu twee dagen per week voor Jozua, maar dat wordt te weinig. Het zou fijn zijn als er iemand naast mij komt. We hebben een deskundige van buitenaf gevraagd om het veranderproces te begeleiden."

Op zaterdag 7 april houdt Jozua Alblasserdam open huis. Op zondag 8 april is er een ontbijt voor alle gemeenteleden en daarna een feestelijke dienst. Voor meer informatie over het jubileum: https://www.jozua-ega.nl/index.php/actueel/nieuws/7-en-8-april-jubileumweekend/

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }