Logo hetkontakt.nl/klaroen

Explosieven uit Tweede Wereldoorlog aangetroffen in Sliedrecht

  •   109 keer gelezen

SLIEDRECHT • Tijdens baggerwerk in de Volkerhaven bij Het Plaatje in Sliedrecht zijn woensdag diverse granaten en een raketkop uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

De gecontroleerde ontploffing van de explosieven heeft woensdag, onder begeleiding van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD), plaatsgevonden in Dordrecht, omdat de beoogde locatie in Sliedrecht hiervoor niet geschikt was.

De vondsten werden gedaan door Van den Herik Sliedrecht, die het baggerwerk in opdracht van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden uitvoert en gespecialiseerd is in het werken onder dergelijke omstandigheden. Zij hebben de explosieven deskundig en met de grootst mogelijke zorg veilig gesteld, waardoor ze geen gevaar hebben gevormd voor de omgeving.

De Volkerhaven bij Het Plaatje in Sliedrecht wordt op diepte gebracht om straks ruimte te bieden aan de werkzaamheden van Scheepswerf Boer. Bij de voorbereidingen van dit werk werd duidelijk dat wellicht niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen konden worden. In de winter van 1944 en 1945 is de haven beschoten en gebombardeerd, waarbij naar alle waarschijnlijkheid niet alle gebruikte munitie zijn afgegaan. Bij het bouwrijp maken van het terrein werd hier al rekening mee gehouden, maar werd niets aangetroffen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }