• Kleis, Silvia en Suzanne Bervoets, Jantine Kraaijeveld, Sven Voets en Marco Kraaijeveld.
• Kleis, Silvia en Suzanne Bervoets, Jantine Kraaijeveld, Sven Voets en Marco Kraaijeveld. (Foto: Marijke Verhoef)

Familie Van Herk wandelt 24 uur voor KWF

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Papendrecht staat op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni in het teken van de SamenLoop voor Hoop. Ook Stichting Familie Van Herk doet weer mee. "We zetten machteloosheid om in daden."


Kanker. Een diagnose die in de familie Van Herk al te vaak is gesteld. Van de negen kinderen, zijn er vijf getroffen door de ziekte. Waaronder Suzanne Bervoets - Van Herk uit Hoornaar. De doktoren geven haar op het moment goede berichten, de familie hoopt vurig dat dit zo blijft. Ze is apetrots dat haar dochter Silvia en diverse familieleden, waaronder acht kinderen, weer meelopen met de SamenLoop voor Hoop in Papendrecht. Zelf wordt ze die dag samen met andere (ex)patiënten als eregast verwend door vrijwilligers van Inloophuis Helantius uit Dordrecht.

Diepe indruk
In 2015 was de familie ook present. Het maakte diepe indruk op alle teamleden. Jantine Kraaijeveld: "Het was heel indrukwekkend. De kaarsenceremonie, de kaarsenzakken met boodschappen langs de route, en dat er midden in de nacht mensen langs de route staan om voor je te zingen zodat je het vol kunt houden. Je bent samen één, dat geeft een heel goed gevoel. Als iemand huilt, huil je mee. We hebben maar twee uur geslapen. Op een gegeven moment waren we moe en emotioneel, maar door de sfeer hadden we de kracht om door te lopen."

KWF
Tijdens de SamenLoop voor Hoop wandelen de teams 24 uur lang in estafettevorm, om zo geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. In 2015 is er in Papendrecht 40.775,75 euro ingezameld, afgelopen dinsdag stond de teller al op 33.688 euro. Team 5 Van Herk heeft het eigen streefbedrag van 3.000 euro ook al dik overtroffen, en hoopt nog meer in te zamelen.

Ze hebben allerlei acties gehouden, zoals de verkoop van taarten, kaarten, kaarsenzakken, armbandjes en bloembollen en staan ook al twee jaar op de jaarmarkt in Hoornaar. De acties gaan door tot 23 juni en tijdens het evenement verkoopt Stichting Familie Van Herk ook nog cd's, lp's en singles op de markt, evenals warme rookworst. Tevens wordt er op zaterdag bij de kraam geschminkt. Ook hiervan gaat de opbrengst naar KWF. "Het geeft een heel goed gevoel om je steentje bij te kunnen dragen", aldus Jantine.

Stichting
Stichting Familie Van Herk werd veertien jaar geleden opgericht. Silvia Bervoets vertelt: "Onze nicht overleed op veel te jonge leeftijd aan kanker. We voelden ons zo machteloos, we wilden iets doen. Toen hebben we de stichting opgericht om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. We hebben meegedaan aan de Roparun, staan op boekenmarkten en rommelmarkten en doen nu voor de tweede keer mee met de SamenLoop voor Hoop." De stichting steunt het familieteam uiteraard met een donatie.

Bewust
De familie vindt het belangrijk om aandacht te genereren voor KWF. Silvia: "Kanker kan iedereen overkomen. Het komt zo vaak voor." Kleis Bervoets: "Mensen zijn zich daar niet altijd van bewust. Daarom moet het regelmatig onder de aandacht komen. Er is al heel veel gewonnen, steeds meer mensen genezen, maar er is nog altijd meer geld nodig voor onderzoek. Zo'n groot evenement is ideaal om een grote groep mensen bewust te laten worden."

Promofilm
Mede daarom heeft Silvia zich ook ingezet om een promotiefilm voor de kinderloop te realiseren. De kinderen van basisschool De Hoeksteen in Giessenburg hebben onder leiding van Silvia's dochter Pasqualle het liedje en dansje van 'Klaar Voor De Start' van Kinderen Voor Kinderen opgenomen in samenwerking met de Papendrechtse videoclub Fade-in '80.

Kleis zal zelf onder andere helpen met de op- en afbouw van het evenemententerrein op 23/24 juni. Silvia en Jantine zijn beiden weer vastberaden om de nacht door te lopen. "Dat zijn de mooiste uren", lachen de twee. Silvia: "We wisten in 2015 ook al direct na het evenement dat we weer mee zouden doen als er nog een editie kwam. Het was zo mooi, we willen het nog een keer ervaren. We hebben paars bloed gekregen."

Bekijk hier het programma van de SamenLoop voor Hoop Papendrecht.


 

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5